2815 büyük mükellefin yüzde 27’sinde vergi incelemesi yapılıyor – Ekonomim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, büyük şirketlerin vergi ödememe ya da düşük vergi ödeme haberlerinin sosyal medyada yayılmasının ardından bir açıklama yapma ihtiyacı duydu. Bakanlık, Vergi Denetim Kurulu’nun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitlere dayanarak halihazırda 2815 büyük mükellefin vergi incelemelerinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, müteakip dönemde bu sayının artırılacağı planlanıyor. Sürekli zarar beyan eden ve riskli değerlendirilen mükellefler ise öncelikli olarak vergi incelemelerine tabi tutuluyor. Bu süreçle ilgili istatistikler de mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek, Vergi Denetim Kurulu’nun yıllık faaliyet raporu aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Orta Vadeli Programı’nda vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması konusunda kararlılığının altı çizilirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen vergi paketinin de kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye katkı sağlayacağı vurgulandı. Vergi paketi ile vergi cezalarının artırılacağı ve kayıt dışılıkla etkin bir şekilde mücadele edileceği belirtildi. Ayrıca, ödenecek vergisi olmayan mükellefler için yurt içi asgari kurumlar vergisinin getirileceği açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi incelemeleri ve saha denetimleri ile kayıt dışılıkla mücadelesinin devam ettiği aktarıldı. Vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında ise tüm yasal işlemlerin uygulanacağı vurgulandı. Mükelleflere açıklama yapma olanağı tanındığı belirtilen açıklamada, vergide adalet, etkinlik ve kazanca göre vergileme politikalarının önemine değinildi.

Özetle, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi politikaları ve mücadelesi konusunda kararlı olduğu, vergi incelemelerinin ve saha denetimlerinin aralıksız devam ettiği ve kayıt dışılıkla etkin bir şekilde mücadele edildiği belirtildi. Ayrıca, vergide adaletin ve doğruluğun sağlanması için mükelleflere yönelik detaylı bir inceleme yapıldığı ve vergi cezalarının artırılması yönünde adımlar atıldığı ifade edildi. Bu kapsamda mükelleflerin vergi mahremiyeti korunarak kendileriyle ilgili açıklama yapma imkanının olduğu bildirildi.