Accessible and ‘a pleasure to read’: how Apple’s podcast transcriptions came to be – The Guardian

Apple sonunda, işitme kaybı yaşayan ve podcast oluşturucuları tarafından yoğun bir şekilde talep edilen bir özelliği hizmete sundu. Ancak neden bu kadar uzun sürdü?

Bazı podcast bölümlerini dinlemeye çalışırken zorlanan Ren Shelburne, kısmi işitme kaybı ve işitsel işleme bozukluğu olan bir fotoğrafçıydı. Arkadaşlarının önerdiği popüler podcast bölümlerini dinlemek isteyen Shelburne, kafa karıştırıcı diyaloglar ve transkript eksikliği nedeniyle bölümleri takip etmekte zorlanıyordu. Ancak Apple sonunda otomatik transkriptler sunarak bu soruna çözüm getirdi.

ABD’de haftalık podcast dinleyici sayısı son on yılda dört kat arttı. Ancak işitme kaybı yaşayanlar için bu medya türü hala erişilebilir değil. Diğer platformların aksine, podcast şirketleri erişilebilirlik konusunda geciktiler. Ancak Apple, XML Podcast ve Gimlet’in Amerikan Engelliler Yasası’na aykırı olduğunu iddia eden davalara karşı karşı karşıya kaldıktan sonra otomatik transkript özelliğini geliştirmeye başladı. Spotify, sahip olduğu Gimlet ile aylar sonra Podcast transkriptleri sunmaya başladı.

Apple, iPad ve iPhone’lardaki en son işletim sistemlerinde oynanan yeni podcast bölümleri için otomatik olarak oluşturulan transkriptlerin mevcut olduğunu açıkladı. Apple Podcast’lerin küresel başkanı Ben Cave, “Amacımız tabii ki podcast’leri daha erişilebilir, daha etkileşimli hale getirmek” diyor.

Genellikle “Kötü bir şey yok, beklemek önemli” diyen özürlü aktivistler ve kullanıcılar, Apple’ın, rakiplerinin gerisinde kalmasına rağmen uygun bir ürün çıkarmak için çalıştığına inandıklarını söylediler.

Apple, podcastlar için otomatik transkriptler sunarak işitme engelliler ve podcast oluşturucuların taleplerine yanıt vermiş oldu ve erişilebilirliği artırmada önemli bir adım atmış oldu. Apple’ın podcast uygulaması her yeni yüklenen bölümü transkriptleyecek ve zamanla tüm bölümlerin transkriptlerini sunmayı hedefliyor.