Apple iPhone 16 Innovative Upgrade To Be Revealed In Days, Report Says - Forbes

Apple iPhone 16 Innovative Upgrade To Be Revealed In Days, Report Says – Forbes

WWDC’de (Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı) Apple her yıl düzenlendiğinde (10 Haziran Pazartesi günü saat 10:00’da başlıyor), yapay zeka öne çıkacak gibi görünüyor. Yeni bir rapor, iPhone’un anahtar özelliklerinden biri olan ses asistanı Siri’nin, dönüşümlü bir güncelleme alacağını iddia ediyor.

Bloomberg’den Mark Gurman’ın bildirdiğine göre, Siri’nin yeniden tasarlanacağı ve değişeceği şekil oldukça harika olacak. Gurman, “Daha gelişmiş yapay zeka ile gelecek ve kullanıcıların sesleri ile uygulamaların her bir fonksiyonunu kontrol etmelerine olanak tanıyacak,” diyor.

Bu değişiklik, Siri’nin çalıştığı yazılımın yeniden düzenlenmesini gerektirdi, LLM’ler (büyük dil modelleri) kullanılarak. İddialara göre, yapay zekaya yönelik bu hamle, AI’ya odaklanmanın en önemli yönleriından biri olacak.

Siri ana olay olacak. İlk lansmanında devrim niteliğindeydi, ancak son zamanlarda rekabetin gerisine düştü. Yeni iOS 18 sürümünün bir parçası olacak, ancak gelecekte hangi cihazların, önümüzdeki iPhone 16 serisi dışında ondan en iyi şekilde faydalanacağı hala belirsiz.

İşte tahmin edilenler: “Siri, WWDC tanıtımının ana odak noktası olacak. Yeni sistem, asistanın iPhone veya iPad’le daha hassas bir şekilde kontrol edip gezmesine olanak tanıyacak. Bu, belirli bir belgeyi açabilme, bir notu başka bir klasöre taşıma, bir e-posta gönderme veya silme, Apple News’te belirli bir yayını açma, web bağlantısı e-postalama veya cihazdan bir makalenin özetini isteme gibi şeyleri içerecek.”

Tabii ki, Siri sadece iPhone’a özgü değil, bu değişikliklerin iPad ve Mac’e de geleceği görünüyor. Başlangıçta Apple’ın kendi uygulamalarıyla sınırlı olacak, Gurman’da dediği gibi, “şirketin yüzlerce farklı komutu desteklemeyi planladığı” belirtiliyor.

Ancak 10 Haziran’da duyurulacağına inanılmasına rağmen, Siri’nin iPhone’a daha sonra geleceğini unutmamalıyız: “bu, iOS 18’in sonraki bir güncellemesinin bir parçası olacak” diye açıklıyor Gurman.

Gurman’ın söylediği gibi daha gelişmiş yapay zeka özellikleri, buluta bağlantı gerektirecek, ancak daha temel görevler cihazda işlenecek, ki bu açıkça Apple’ın gizlilik konusundaki takıntısı göz önünde bulundurulduğunda tercihidir.

Daha fazlası da olacak, Gurman diyor ki: “Apple yazılım patronu Craig Federighi, takımlarına bu yılın işletim sistemi güncellemelerinde mümkün olduğunca çok yeni yapay zeka özelliği geliştirmelerini söyledi.”

WWDC oldukça heyecan verici olabilir.