Apple makes it hard for testing 3rd-party web engines outside EU - 9to5Mac

Apple makes it hard for testing 3rd-party web engines outside EU – 9to5Mac

Apple, Avrupa Birliği’ndeki dijital pazarlar kanununu takip etmek için App Store kurallarında önemli değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerden biri, geliştiricilerin kendi motorlarıyla iPhone web tarayıcıları yayınlamasına izin verirken, şirket, geliştiricilerin uygulamalarını kullanıcılara sunmadan önce test etmelerini zorlaştırıyor.

Üçüncü taraf bir web tarayıcısını alternatif motor ile test etmek için AB’de bulunan bir cihaza ihtiyaç duyuluyor. Apple’ın, üçüncü taraf web tarayıcılarını test etmeyi AB’deki cihazlarda sınırladığı geliştiricilerden gelen bir rapordan öğrenildi. “Bu gereklilik, Avrupalı kullanıcılar için alternatif motorla tarayıcı geliştirmeyi planlayan herkes için ek bir engel oluşturuyor” şeklinde rapor belirtmiş.

Geliştiriciler, uygulamalarını App Store’da piyasaya sürmeden önce Mac’te iPhone Simülatörü’nü kullanarak test edebilirler; ancak bazı davranışları yalnızca gerçek bir cihazda gözlemleyebilirsin. Ve birisi bir hatayı geliştiriciye bildirse bile, tarayıcıyı bir iPhone’a yükleyebilme yeteneği olmadan hatayı bulmak ve düzeltmek zor olabilir.

Yıllardır, Apple iOS web tarayıcılarının Safari ile aynı WebKit’i kullanmasını gerektirdi. Ancak DMA’nın bir gerekliliği olan alternatif tarayıcı motorlarını kullanma seçeneği geliştiricilere verilir. Örneğin, Google artık masaüstü sürümü ile aynı motoru kullanarak iOS için Chrome’un bir versiyonunu çıkarabilir.

Ancak bu tür gerekliliklerle, görünüşe göre çoğu geliştiricinin kısa sürede üzerinde çalışmayacağı belirtiliyor. Şubat ayında Google Chrome VP’si Parisa Tabriz, “Apple, iOS’ta web tarayıcısı veya motor seçeneğini desteklemek konusunda ciddi değil” dedi. Başka bir kısıtlama da alternatif motorların iPad için mevcut olmaması – ancak bu durum bu yılın ilerleyen zamanlarında değişecek.

AB Komisyonu zaten Apple’ın yeni yasaya verdiği bazı yanıtlardan memnun olmadığını duyurdu, bu nedenle bu konuda daha fazla değişiklik bekleniyor.