Apple’s Generative AI Features In iOS 18 Will Use On-Device Processing Instead Of Cloud-Based For Faster Operations - Wccftech

Apple’s Generative AI Features In iOS 18 Will Use On-Device Processing Instead Of Cloud-Based For Faster Operations – Wccftech

Apple, şu ana kadar halka hiçbir üretebilir yapay zeka özelliği sunmadı çünkü Google ve OpenAI gibi firmalara karşı birçok yönden geride kalıyor. Ancak, şirket iPhone için en büyük güncellemesini üzerinde çalışıyor ve şirketin ekosistemine yapay zeka getirecek ve sistem düzeyinde geniş bir yelpazede hizmetler sunacak. Daha önce şirketin, iOS 18 ile uyumlu olacak tüm iPhone modellerinde yapay zeka teknolojisini sunmayı planladığını bildirmiştik. Şimdiye kadar, Apple’ın, LLM yani büyük dil modellerini bulut tabanlı işleme karşı çalıştırmayı planladığı bildiriliyor.
Apple, iPhone üzerinde LLM için yerinde işleme geçiştiriyor, bununla daha hızlı ve güvenli işlemler gerçekleşecek
Birkaç hafta önce, iOS 18’in yaklaşan yapay zeka özelliklerinin yerinde işleme ile işlemler gerçekleştirebileceğini bildirilmiştik. Bu, yaklaşan hizmetlerin belirli donanım gereksinimleriyle sınırlı olmadığı anlamına gelir, ancak şirket üst düzey özellikleri premium veya yeni modellerde dağıtabilir. Mark Gurman’ın Power On bülteninin yeni bir versiyonunda, Apple’ın LLM’sinin yapay zeka eklemelerini iOS 18’de yerinde işlem yaparak kullanacağını teyit ediyor.
Gurman’a göre, tüm göstergeler göz önünde bulundurulduğunda, Apple’ın büyük dil modellerinin bulut tabanlı işleme yerine yerinde işlem yapacağı belirtiliyor. Bu, eski iPhone modellerine sahip kullanıcılar için iyi haberler, ancak belli sakıncaları var. Örneğin, yerinde işlem, teknolojiyi bulut tabanlı çözüm kadar yeteneksiz hale getirebilir. Ancak, şirket, tüm işlemlerin yerinde gerçekleştiğinden daha iyi bir gizlilik ve güvenlikle bunu telafi edebilir.
Başka bir önemli avantaj, işlemlerin hızıdır, LLM modelleri gerçek zamanlı olarak yanıt verebilecektir, böylece cihaz bilgiyi buluttan almadan önce kullanıcıya sunar. iPhone’da büyük dil modellerinin nasıl çalıştığını görmek için beklememiz gerekiyor, ancak Apple’ın, iOS 18’in piyasaya sürülmesiyle bir sohbet robotunu içermeyeceği bildirilmişti. Şirketin, Google, OpenAI ve Baidu’dan teknolojiyi lisanslamayı planladığı ancak herhangi bir firmanın Apple ile anlaşma yapıp yapmadığı konusunda daha fazla detay bulunmamaktadır.
Siri’nin üretebilir yapay zeka entegrasyonuyla gelmesi bekleniyorken, şirketin sunumunun rekabete karşı nasıl farklı olacağını görmek gerekecek, ancak bu sanal asistana Google Asistanı ve Amazon Alexa karşısında büyük bir avantaj sağlayabilir. Ayrıca, yerinde yapay zeka teknolojisinin uygulamalar içinde kullanılacağını tahmin ediyoruz, çünkü daha hızlı performans sorunsuz bir kullanıcı deneyiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak, ChatGPT gibi bir sohbet robotunu içeren açık uçlu özellikler için, şirketin bulut tabanlı çözümlere güveneceğini düşünüyoruz.