Aşırı sıcak alarmı! Prof. Dr. Orhan Şen'den kritik uyarı: Türkiye, Meteorolojik afet yaşayacak - Hürriyet

Aşırı sıcak alarmı! Prof. Dr. Orhan Şen’den kritik uyarı: Türkiye, Meteorolojik afet yaşayacak – Hürriyet

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, öğle saatlerinde Kastamonu’nun doğusu, Sinop’un güneyi, Doğu Akdeniz’in Toroslar mevkii ile Erzurum’un kuzey ve batısı, Erzincan ve Bayburt’un doğusu ve Rize’nin iç kesimlerinde yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklenmektedir. Ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 8 ila 12 derece üzerinde seyretmesi öngörülmektedir. Genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esen rüzgarlar beklenmektedir.

Türkiye Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında yaptığı açıklamada, aşırı sıcak havalarda dikkatli olunması gerektiğini vurgulamıştır. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşlılar ve çocukların güneş altında fazla vakit geçirmemesi gerektiğini belirtmiştir. Güneşte kalındığında, beyaz giysiler giyilmesi, şapka ve güneş gözlüğü takılması gerektiğini ifade etmiştir. Şen, aşırı sıcakların ciddi sağlık problemlerine sebep olabileceğini, özellikle beyin sıcak çarpmasının ölümcül sonuçlara neden olabileceğini dile getirmiştir.

Prof. Dr. Orhan Şen ayrıca önümüzdeki Temmuz ve Ağustos aylarında daha aşırı sıcaklıkların beklendiğini, bu durumun meteorolojik bir afet olarak kabul edilebileceğini ve orman yangınları riskinin arttığını belirtmiştir. Aşırı sıcaklar nedeniyle bu senenin rekor sıcaklık değerlerinin kırılacağını öngören Şen, vatandaşların beyaz ve bol giysiler giymeleri, bol su tüketmeleri gerektiğini ifade etmiştir.

Adana’daki sıcak hava dalgasının etkilerinden de bahseden haberde, termometrelerin 43 dereceyi gösterdiği ve uzmanların öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması yönünde uyarıda bulunduğu ifade edilmiştir. Adanalılar’ın yaşadıkları sıcaklık nedeniyle serinlemek için farklı yöntemler aradığı belirtilmiştir. Bazı çocukların boğulma tehlikesine aldırış etmeden sulama kanallarında yüzmeye çalıştıkları da vurgulanmıştır.

Ülkenin farklı bölgelerindeki hava durum tahminlerine göre, özellikle Batı Karadeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya kadar farklı sıcaklık ve yağış durumlarının beklenildiği ifade edilmiştir. Adana’dan Batman’a, Balıkesir’den Ağrı’ya kadar pek çok ilin hava durum tahminleri belirtilmiştir. Bu doğrultuda, vatandaşların güneş altında dikkatli olmaları, gerekli önlemleri almaları, bol su tüketmeleri ve aşırı sıcaklardan korunmaları gerektiği vurgulanmıştır.