Avrupa Parlamentosu seçimlerine aşırı sağ damgası: İşte ilk sonuçlar - NTV

Avrupa Parlamentosu seçimlerine aşırı sağ damgası: İşte ilk sonuçlar – NTV

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sonuçları, 6-9 Haziran tarihlerinde 27 AB üyesi ülkede gerçekleştirildi. Bu seçimlerde Almanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, GKRY, Bulgaristan, Hırvatistan, Malta, Fransa, İspanya ve Danimarka’dan sonuçlar açıklandı. Almanya’da Hristiyan demokratlar bir araya getiren EPP birinci sırada yer alırken, aşırı sağcı AfD ikinci sırayı aldı. Hollanda’da ise RE ve aşırı sağcı ID birinci sırada yer aldı. Avusturya’da aşırı sağcı FPÖ birinci sırada yer alırken, Yunanistan’dan EPP önde çıktı. GKRY, Bulgaristan, Hırvatistan, Malta ve Danimarka’da da çeşitli partiler ön plana çıktı.

Fransa’da aşırı sağcı ID birinci sırada yer alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans ikinci sırayı aldı. Macron, aşırı sağın açık farkla birinci sırada olması üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. AP’nin yeni parlamentosunun görünümüne dair yapılan projeksiyona göre, EPP en büyük siyasi grup olmaya devam ediyor. Diğer siyasi gruplar arasında S&D ve RE öne çıkıyor.

Seçimlerde ilk kez 720 milletvekili seçilirken, her ülke nüfusu oranında milletvekili çıkaracak. Yeni yasama dönemi 16 Temmuz’da başlayacak ve ulusal partiler siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacaklar. Bu sonuçlar Avrupa Parlamentosu’nun geleceği ve politik yapısının şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak. Her ülkenin seçim sonuçları ve parlamentoya katılacak milletvekili sayısı detaylı bir şekilde incelenmeye devam ediyor. Sonuçlar, Avrupa siyasetini etkileyecek ve gelecekteki kararların temelini oluşturacak.