Azerbaijan-Türkiye Investment Forum | Column - Daily Sabah

Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu | Köşe – Daily Sabah

Türkiye ve Azerbaycan arasında son yıllarda olağanüstü ilişkiler bulunmaktadır. İş liderleri, askeri ve siyasi bağların ötesinde iş ve kültürel alanlarda da işbirliğini genişletmek için özenle çalışıyor.

Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği Başkanı Hüseyin Büyükfırat, Birinci Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Bakü’de yaşamaya başladı ve savaş sırasında birçok kuruluşun yardımını koordine etti. O zamandan beri Azerbaycan’da iş hayatını sürdürmektedir. Şu anda Bakü Uluslararası İşadamları ve Sanayiciler Derneği (TÜİB) başkanıdır ve Azerbaycan İhracat ve Yatırımların Teşviki Ajansı (AZPROMO) ile işbirliği içinde forumu düzenlemiştir.

Azerbaycan Başkan Yardımcısı Şahmar Mövsümov ve birkaç bakan forumda yer aldı. Türkiye delegasyonu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Cumhurbaşkanlığı Maliye Ofisi Başkanı Göksel Aşan, ayrıca Sağlık Bakanı Yardımcısı Şuayip Birinci, Tarım Bakanı Yardımcısı Ebubekir Gizligider, üst düzey bürokratlar ve birçok gazeteci de katıldı.

Program Çarşamba günü bir akşam yemeği ile başladı ve ikinci gün Heydar Aliyev Kongre Merkezi’nde devam etti. Kongre Merkezi’nin Mimar Zaha Hadid tarafından inşa edildiğini belirtmek isterim. Kongre Merkezi, uzaktan bakıldığında yumuşak hatları, yumuşak toprak izlenimi veren yapı grubu ve tekil kimliği ile bariz şekilde Zaha Hadid projesi olduğunu gösterir. Projede belki de en son imzası bulunmaktadır.

Forumda yapılan konuşmalarda, Azerbaycan Başkan Yardımcısı Şahmar Mövsümov ve Türk Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yapıcı konuşmalar yaptı. Bakan Bolat, iki ülkedeki yatırım ve büyüme potansiyelini ele alarak, yatırımcıları kolaylaştıran, yönlendiren ve güçlendiren devletlerin kurumsal konumlarını vurguladı. Büyükfırat, forumun artık bir geleneğe dönüşeceğini ve gelecek yıl tekrar Azerbaycan’da düzenleneceğini duyurdu.

Bakü’de düzenlenen forumun önemli bir başarısı, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Karabağ Savaşı’nın kritik jeopolitik sonuçlarının olduğu gerçeğidir. Türkiye, Libya’daki varlığı, Doğu Akdeniz’deki güçlü donanması ve Karabağ savaşındaki Azerbaycan’a verdiği destekle bölgesel bir güç olduğunu belirtmiştir. Uzun vadede Zengezur koridorunun açılması Türkiye’den Asya’nın derinliklerine Nakhchivan üzerinden karayolu ve demiryolu ile ürün sevkiyatına olanak tanıyacaktır.

Türk devletleri de Avrupa’ya Türkiye üzerinden ulaşabilecek ve bu sosyo-ekonomik yaşamdaki canlılık, Türkiye ile Azerbaycan ve diğer tüm Türk devletleri arasındaki ilişkileri tamamen farklı bir seviyeye taşıyacaktır. Bu durum, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilere yeni bir paradigma getirecektir.