A complete turkey dinner with cooked whole turkey in the center and vegetable sides around it

Başlangıçlar için Birinci Ders: Şükran Günü Hindi Pişirmenin Rehberi – AgriLife Today

Türkiye’nin geleneksel yemek masasında hindi olması birçok ev için bir zorunluluk olsa da, bu yıl aileler, Texas A&M AgriLife’daki uzmanların belirttiğine göre hindi seçme, hazırlama ve pişirme konusunda farklılıklar fark edebilirler.

Birçok kişi için hindi, Şükran Günü masasının vazgeçilmezi olmaktadır. Stok fotoğraf.

Bir dizi faktör, arz zinciri sorunlarından hastalık salgınına kadar, hindi üretimini ve bulunurluğunu etkilemiş ve bu popüler tatil sofrasının baş tacı olan hindi fiyatlarında artışa neden olmuştur.

Bu tür zamanlarda, tüketicilerin ne beklemeleri gerektiğini bilmeleri, ihtiyaç duydukları hindi türü ve boyutu hakkında iyi bir fikirleri olması ve nasıl hazırlayacaklarını bilmeleri önemlidir – hatta hayallerindeki hindi için alışverişe çıkmadan önce.

Hindi fiyatlarında artış

Geleneksel Şükran Günü hindi yemeğimizi planlarken karmaşık hale getiren bir diğer unsur da, aileler ve tüketicilerin hindi fiyatlarının geçen yıla göre artmış olabileceğini fark etmeleri olabilir.

Tarım Ekonomisi Bölümünde Texas A&M AgriLife Uzantı Servisi ekonomisti olan David Anderson, ABD Tarım Bakanlığı’nın verilerine dayanarak, geçen yılın başındaki 1,39 dolarlık rekor yüksekten bu yılın 15 Ekim tarihinde 1,79 dolara çıktığını belirtti.

Fiyatlar artan birçok faktörden dolayı yükselişe geçti. (Texas A&M AgriLife’dan bir fotoğraf)

Anderson’a göre, hindi fiyatlarında yaşanan artış muhtemelen çeşitli faktörlere bağlıdır. Ancak, yiyecek tedarik zincirinde karşılaşılan zorluklar ve yakın zamandaki kuş gribi salgınlarının etkileri, tedarik zincirini bozmuş ve hindi fiyatlarını yukarı yönlü etkilemiştir.

Ancak, Anderson, tüketicilerin tatil için tüm hindi eksikliği konusunda endişelenmesine gerek olmadığını söyledi.

“Hindi tedarikleri yıl boyunca oluşturulur ve büyük marketlerde Kasım ayında mevcut olmalarını sağlamak üzere stoklanırlar,” dedi. “Ayrıca, büyük alıcılar gibi büyük marketlerden gelen talepler öncelikli olarak mevcut tedarikler konusunda öncelik kazanacaktır.”

Doğru boyutta hindi seçmek için ipuçları

Texas A&M Tarım ve Hayat Bilimler Fakültesi Zootekni Bölümü’nde profesör ve baş olan Audrey McElroy’a göre, tüketiciler tatil hindi satın almadan önce birkaç konuyu düşünmelidir.

“Hindinizi seçerken besleyeceğiniz kişi sayısını göz önünde bulundurun,” dedi McElroy. “Genel kural, kişi başına 1 ila 1.5 pound hindi almanız gerektiğidir. Bununla birlikte, geride kalmasını isteyeceğiniz bazı fazladan hindi olabilir, bu yüzden Şükran Günü’nde yiyebileceğinizden daha fazlasını satın alabilirsiniz.”

Hazırlık süresi

McElroy’a göre, hindinizi pişirmek için ne kadar zamanınız olacağı, hindi boyutunu belirlerken dikkate almanız gereken başka bir önemli faktördür.

“Hindinin buzdolabında çözülmesi genellikle 4-5 poundluk hindi başına 24 saat sürer, bu da potansiyel olarak donmuş, ortalama boyutta bir hindinin pişirmeden önce çözülmesi için iki ila üç gün sürebileceği anlamına gelir,” dedi. “Hindinizin çözülmesini beklemek için çok fazla zamanınız yoksa, taze bir tane almayı düşünebilirsiniz.”

Ayrıca, tüketiciler tüm hindi yerine hindi göğsü satın almayı tercih edebilirler. Hindi göğsü, daha az hazırlama süresi ve/veya daha az buzdolabı veya fırın alanı olan kişiler için iyi bir seçenektir. Hindi göğsü için kişi başına yaklaşık olarak yarım ila üç çeyrek pound kadar tahmin edilebilir.

Fırın ve buzdolabının boyutu

Hindi boyutu için başka bir düşünülmesi gereken faktör de, hindiyi saklamak ve pişirmek için alan kapasitesidir.

“Buza dolabınızın hazırlayacağınız hindiyi yerleştirebilecek büyüklükte olmasını sağlayın,” dedi Beslenme Bölümü’nden AgriLife Uzantı asistanı Julie Prouse. “Mümkünse, hindiyi buzdolabının alt rafına yerleştirmeyi planlayın, bu, çözülmekte olan hindiden damlayan nemin diğer yiyecekleri kirletmesini önlemeye yardımcı olacaktır.”

Benzer şekilde, fırının giriş boyutunu ve fırının derinliğini düşünmeyi unutmayın.

“Hindiyi fırına sığdırıp sığdıramadığınızdan emin olun,” dedi. “Hindiyi fırına yerleştirmek ve fırına eldiven gibi çıkarmanız gereken eşyalar için yeterli oda bulunmalıdır.”

Hindinin hazırlanması: Çözülme ve marine etme

McElroy’a göre, ortalama olarak buzdolabında beklemekte olan bir hindi 4-5 pound hindiyi çözülmesi için 24 saat gerektirmektedir. Hindinin çözülme süresi, yemeğinizi ne zaman ve nasıl pişireceğinizi etkileyebilir.

“Herkes hindisini biraz farklı hazırlar ve pişirir,” dedi Texas A&M AgriLife’dan Dinner Tonight! programı için uzman olan Odessa Keenan.

Bir hindiyi pişirmeden önce marine etmek isteyen bazı kişiler olabilir.

“Temel olarak iki tür marineleme vardır,” diye açıkladı Keenan. “Islak marine, hindiyi ıslak bir çözümde enjekte etmek veya marine etmek anlamına gelirken, kuru marine, bir tuz ve baharat karışımını doğrudan hindinin cildine uygulamayı içerir. Her iki marine çeşidinin de olumlu ve olumsuz yanları vardır.”

Islak marine etmek zaman alır ve iyi miktarda buzdolabı alanı gerektirir.

“İslak bir şekilde marine etmek, etin nemli ve yumuşak olmasını sağlar, ancak cilt genellikle kuru marine etmek kadar çıtır olmaz. Kuru marineleme ile ise daha çıtır bir cilt elde edersiniz, ancak et biraz daha kuru olabilir.”

Lezzetli ve nemli bir hindi için pişirme ipuçları

Hindiyi pişirmenin en geleneksel yolu, fırında bir kızartma tavasında veya fırın tepsisinde pişirmektir. Bir hindi için pişirme süresini belirlemek için genel bir kural, her pound için 13-15 dakika bırakmaktır.

“Kontak yüzeyleri alüminyum folyo ile kaplamak, hindiyi daha eşit pişirmeye yardımcı olacaktır ve temizlik yapmanızı en aza indirecektir,” dedi Keenan. “Hindiyi doldurup doldurmayacağınıza bakılmaksızın, üzerine alüminyum folyo bir çadır yapmak için yerleştirin ve hindiyi fırının en alt rafına yerleştirin.”

Hindiyi en az bir saat pişirmeye başlamadan önce fırının kapısını açmadan önce demlendirme tavsiye etti.

Hindiyi demlemek için, fırından hindiyi çıkarın ve hindinin neredeyse tamamen pişirilene kadar her 20-30 dakikada bir demlemeye devam edin. İleri geri demlemeler arasında hindinin üzerine folyoyu yeniden koyduğunuzu hatırlayın.

“Demlemek için tepsiyi eğin ve turşu yapmak için hindi etinden sıvıları kepçe ile alarak hindinin üzerine dökün,” dedi. “Turşu, etin sulu kalmasına ve göğüs etini soğutarak daha dengeli bir şekilde pişmesini sağlar.”

Pişirme süresinin son yarım saatine geldiğinizde, folyoyu çıkarın ve fırın sıcaklığını 425-450 dereceye çıkarın. Bu pişirme işlemine geldiğinizde, Keenan, hindinin üzerine erimiş tereyağı veya yağ sürerek cildini çıtır hale getirmenize ve zengin, koyu kahverengi bir renk kazandırmanıza yardımcı olabileceğini söyledi.

Hindi ve iç pilavının pişip pişmediğini bilmek

Prouse, yemek pişirme sürecinde iç sıcaklığını kontrol etmek için bir gıda termometresinin hayati bir araç olduğunu belirtti. Hindi ve iç pilavın iç kısmının minimum 165 dereceye ulaşması, herhangi bir patojenin öldürüldüğünden emin olmak için gereklidir.

“Bir gıda termometresi, tatil hindi pişirirken muhtemelen en önemli eşyanızdır,” dedi Prouse. “Hindinin ne kadar iyi piştiğini söylemenizi sağlar ve donmuş veya soğuk noktaları önlemeye yardımcı olur. Pişirme sırasında, göğsün ve uyluğun en kalın kısımlarındaki sıcaklığı kontrol edin. Hindiyi doldurmuşsanız, iç pilavın sıcaklığını da kontrol ettiğinizden emin olun.”