Birleşik Krallık hükümetinin küresel Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi tam olarak neyi başaracak? – Dünyadan Güncel Teknoloji Haberleri

Birleşik Krallık hükümeti yarından itibaren ilk küresel Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak ve sektörden ve hükümetten yaklaşık 100 kişiyi bir araya getirerek son teknoloji yapay zekanın ortaya çıkan riskleri hakkında ortak bir anlayış geliştirirken faydalarını da açığa çıkaracak.

Etkinlik, Milton Keynes’te, II. Dünya Savaşı sırasında şifre kırıcıların evi haline gelen ve Nazi Partisi’nin Enigma kodunun şifresini çözmek için kullanılan dünyanın ilk programlanabilir dijital elektronik bilgisayarı Colossus’un geliştirildiği Bletchley Park’ta gerçekleştirilecek. savaşı en az iki yıl geciktirmek.

“Yapay zeka yeni bilgiler, ekonomik büyüme için yeni fırsatlar, insan kapasitesinde yeni ilerlemeler ve bir zamanlar bizim ötesinde olduğunu düşündüğümüz sorunları çözme şansı getirecek. Ancak bu aynı zamanda yeni tehlikeler ve yeni korkular da getiriyor” diyen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, geçen hafta yaptığı konuşmada, zirvenin amaçlarından birinin, küresel krizin yarattığı risklerin niteliğine ilişkin ilk uluslararası beyana ilişkin bir anlaşmaya varma girişimi olacağını ekledi. AI.

Zirve gündemi yeterli mi?

Eylül ayında Birleşik Krallık hükümeti, zirve öncesinde yapay zeka sınırının oluşturduğu risklere ilişkin ortak bir anlayışın geliştirilmesinin yanı sıra ulusal ve uluslararası desteğin en iyi şekilde nasıl sağlanacağı da dahil olmak üzere yapay zeka güvenliği konusunda uluslararası işbirliği süreci çağrılarını içeren bir gündem yayınladı. çerçeveler.

Bu konuşma konuları, hükümet tarafından geçen hafta yayınlanan ve tartışmaları bilgilendirmek amacıyla zirveye katılanlara dağıtılmak üzere bir tartışma belgesiyle güçlendirildi.

“Birleşik Krallık bir inovasyon merkezi olarak görülmek istiyor ve [AI technologies are] Birleşik Krallık merkezli yapay zeka teknolojisi geliştiricisi StreaksAI’nin CEO’su Philip Blows, “Hem ekonomi hem de iş gücü açısından açıkça devasa bir büyüme ve gelişme alanı olacak” dedi.

Ancak genel fikir birliği teknolojinin risklerinin tartışıldığı bir etkinlikten yana gibi görünse de Yapay Zeka Güvenliği Zirvesi’nin formatı bazı eleştirilerle karşılaştı. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris gibi bazı yüksek profilli katılımcılar açıklanmış olsa da, tam davetli listesinin yapısı henüz kamuya açıklanmadı.

Bilgi ve Demokrasi Forumu’nun genel müdürü Michael Bak, masaya kimin oturacağının ve en önemli güvenlik sorunları ve potansiyel zararlarla ilgili kararları kimin vereceğinin gerçekten kritik olduğunu söyledi.

Bak, “Eğer bu, özel sektörün hakim olduğu, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir grup insansa… bu beni endişelendirir” dedi. “Arzum, bu ürünleri özel çıkarlar için geliştiren teknoloji uzmanlarının yararına ek olarak sivil toplumun masaya getirdiği değerin de tanınmasıdır.”

Araştırmaları etik ve sorumlu yapay zekayı da içeren Warwick Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Shweta Singh, bir Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi’ne ev sahipliği yapmanın “olumlu bir ilk adım” olduğunu, çünkü hükümetlerin “bu teknolojiye bağlı risklerin bulunduğunu kabul ettiği” anlamına geldiğini söyledi.

Bununla birlikte, zirve öncesinde konuşma konularının yapay zekanın daha manşetlere taşınan varoluşsal tehditlerinden bazılarına, hükümetin kendisinin gerçekleşmesinin pek muhtemel olmadığını söylediği tehditlere ve zararlar hakkında daha az tartışmaya odaklandığına dair bir endişe var. halihazırda gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğini gördüğümüz önyargı ve dezenformasyon gibi.

Örneğin, popüler üretken yapay zeka araçlarının arkasındaki Büyük Dil Modelleri (LLM’ler), öğrenimlerinin yapı taşlarını oluşturmak için interneti kazıdıklarında, o içerikte zaten var olan önyargıları da beraberinde getiriyorlar. Bir örnekte Asyalı bir kadın sosyal medyada yayınlandı AI görüntü oluşturucusu Playground AI’dan, çektiği bir selfieyi “profesyonel bir LinkedIn profil fotoğrafına” dönüştürmesini istediğinde, bunun onu beyaz bir kadın gibi gösterdiğini söyledi.

Yapay zekayı nasıl düzenleriz?

Yapay zekanın nasıl düzenleneceğine dair mevcut küresel fikir birliğinin eksikliği, bunun ne kadar karmaşık bir konu olduğunu gösteriyor.

Geçen yıl yapay zeka yönetişimiyle ilgili gelen taleplerin sayısının üç katına çıktığını gören Hunton Andrews Kurth’un ortağı Sarah Pearce, teknolojinin düzenlenmesi söz konusu olduğunda dengeyi doğru kurmanın gerçekten önemli olduğunu söyledi.

“İnsanların şunu beğendiğini duyduğunuzda [Prime Minister] Rishi Sunak, uygun düzenlemeyi bir araya getirebilmek için yasa koyucuların teknolojiyi daha fazla anlamayı öğrenmeleri gerektiğini söylüyor; benim için bu şu anda mantıklı ve doğru yaklaşım olduğunu düşünüyorum.”

Mart ayında Birleşik Krallık hükümeti, yapay zeka stratejisinin ana hatlarını çizen bir beyaz kitap yayınladı ve “sert mevzuat” olarak adlandırdığı şeyden kaçınmaya çalıştığını ve bunun yerine mevcut düzenleyici kurumlara, yapay zeka uygulamalarının kurallara uymasını sağlamak için mevcut düzenlemeleri kullanma çağrısında bulunacağını belirtti. Yeni kanunlar hazırlamak yerine yönergeler hazırlayın.

Ancak Pearce, bunun aynı zamanda AB’nin yapay zeka düzenlemesine yönelik “daha gelişmiş… ve daha kuralcı” yaklaşımının – Yapay Zeka Yasası taslağında belirtildiği gibi – yanlış olduğu veya yeniliği bastıracağı anlamına gelmediğini de ekliyor.

“İdealist olduğu kadar gerçekçiyim ve küresel düzenlemeye sahip olmanın ideal olduğunu düşünsem de gerçekçi şapkamı takarsam bunun mümkün olmayabileceğini kabul edebilirim. Ancak bu tür bir zirvenin son derece yararlı olabileceği nokta burasıdır ve umarım bunun sonucunda çok daha fazla uyum görürüz” dedi.

Teknoloji şirketleri ve hükümetler arasında daha fazla işbirliği ve koordinasyon olması gerektiğini söyleyen Warwick Üniversitesi’nden Singh, yasanın yetişmesini beklerken, bir dizi etik ilke ve kurallar geliştirme konusunda daha fazla fikir birliğine varılması gerektiğini savundu. Zararın önlenmesine odaklanan kılavuzlar.

Gelecek yıl Birleşik Krallık ve ABD’de seçimlerin yapılması planlandığından Singh, bu meseleyi ele almanın “zamanın ihtiyacı” olduğunu söyledi ve bu teknolojinin demokratik sürecin aksamasına neden olabileceği zararların çok önemli olduğunu ekledi. hepimizi endişelendirmeli.

Bununla birlikte, yapılması gereken daha net bir şey olsa da Singh, zirvenin gerçekleşmesinin bile riskin var olduğunun ve bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğinin kabulü olduğunu söyledi ve derin sahtekarlıkların ve dezenformasyonun oynadığı rolün muhtemel olduğunu belirtti. Seçim kampanyası sırasında yaşanan bu durum birçok politikacının bu konuyu ele alma konusunda ciddileşmesi için bir dönüm noktası olacak.

Sonraki adımlar nelerdir?

Zirvenin ardından küresel hükümetlerin aniden yapay zeka için birleşik bir düzenleyici çerçeve açıklayacağı konusunda hiç kimse bir yanılsama içinde olmasa da, bu zirvenin “tek ve bitmiş” bir olay olmaması gerektiği konusunda yaygın bir fikir birliği var gibi görünüyor.

Pearce, bunun bir dizi zirveyi başlatabilecek ve sonuçta bir tür düzenlemeye yol açabilecek bir şey olduğunu söyledi ve bunun, dünyamızda bir tür küresel uyum olmasını sağlayacak gelecekteki küresel zirvelerin önünü açtığını görmek istediğini ekledi. Yapay zeka geliştirme ve kullanımına yaklaşım.

Büyüme ve inovasyona odaklanan gelecek zirvelerin de memnuniyetle karşılanacağını söyleyen Blows, yapay zekanın riskleri ve endişeleri hakkındaki tartışmalar geçerli olsa da, gelecekte etkinlikler ve medya manşetleri aracılığıyla bu tartışmanın dengelendiğini görmenin güzel olacağını kabul etti. teknolojinin iyilik potansiyeline odaklanın.

Blows, “Yapay zekanın mevcut ekonomi ve şu anda yaptığımız işler üzerinde nasıl bir etkisi olacağına bakmamız ve bunu yapay zekanın yaratacağı fırsatlar, yeni endüstriler ve yeni işlerle dengelememiz gerekiyor” dedi.

Bilgi ve Demokrasi Forumu’ndan Bak, bu alandaki liderliğin de önümüzdeki aylarda ortaya çıkması gerektiğini söyledi ve Birleşik Krallık hükümetini bu özel ısırgan otunu kavramaya çalıştığı için alkışlarken, gelecekte bu sorunu çözmek için gerçekleştirilecek herhangi bir politika veya düzenleyici çalışmayı da sözlerine ekledi. Bu öncü teknolojilerin etkisinin, masada oturmaya gücü yetenlerin görüşlerinden daha fazlasını yansıtması ve sivil toplum ile kurumsal dünya arasında var olan güç dengesizliklerine odaklanması gerekiyor.

“Teknoloji küresel kuzeyde geliştirilse bile etkilerinin dünya çapında hissedildiğini ve onu yaratanlar, uygulayanlar ve dolayısıyla bu konuda adım atmak isteyen hükümetler için ek bir sorumluluk olduğunu anlamamız gerekiyor. Bunda aktif bir rol oynuyoruz” dedi.

Telif Hakkı © 2023 IDG Communications, Inc.

genel-12