Erdogan concedes defeat in Turkiye local polls - Pakistan Today

Erdoğan, Türkiye’deki yerel seçimlerde yenilgiyi kabul etti – Pakistan Today

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin yerel seçimlerinde yaşanan sonucun partisi için bir dönüm noktası olduğunu belirterek yenilgiyi kabul etti. Ülkedeki 85 milyonluk nüfusunun tamamlanmamış sonuçları, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) oy kaybettiğinde Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) aleyhine büyük ilerlemeler kaydettiğini gösterdi.

İstanbul Belediye Başkanı olan ve muhalefet partisinin adayı Ekrem İmamoğlu, çoğu oy sandığının açılmasıyla tekrar seçildiğini iddia ederek seçmenlerine “Yarın ülkemiz için yeni bir bahar günü olacak” dedi. Ülkenin seçim kurulu tarafından bugün (bugün) yayımlanması beklenen kesin sonuçları.

Erdogan, 70 yaşında ve bir zamanlar belediye başkanlığı yaptığı ekonomik güç merkezi İstanbul’u geri kazanmak için kişisel bir kampanya başlatmıştı. Ancak yüksek enflasyon ve ekonomik kriz, iktidardaki partiye duyulan güveni sarsmıştı. Muhalefet partisinin İstanbul şehir merkezi önündeki meydanı dolduran kalabalık, Türk bayrakları sallayarak ve meşaleler yakarak sonucu kutladı.

Oylarını kullandıktan sonra, İmamoğlu, ilk kez 2019’da AKP’den şehir belediye binasını aldığında kullandığı “Her şey yolunda olacak” sloganıyla alkışlar ve “Her şey yolunda olacak” sloganlarıyla karşılandı.

Esen, yaptığı bir sosyal medya paylaşımında, “Dengesiz bir oy alması beklenen hükümet adayları bile muhafazakar güç merkezlerinde bile kaybettiler. Bu, CHP’nin 1977 seçimlerinden bu yana en iyi sonucudur” dedi.

Türkiye’nin 81 ilinde belediye başkanları için oy kullanan yaklaşık 61 milyon kişi oldu. Yerel seçimler, 67 yüzde enflasyon oranından sarsılan ve bir yılda dolar karşısında 19’dan 32’ye kadar düşen lira para birimiyle mücadele eden bir Türkiye için yapıldı. Türkiye’nin Kürt çoğunluklu güneydoğusunda çatışmaların bildirildiği ve bir kişinin öldüğü ve 12 kişinin yaralandığı belirtildi. Demokratik Toplum Partisi, neredeyse tüm Kürt illerinde ve özellikle oy verme işlemindeki bazı şüpheli vekillik vakaları aracılığıyla düzensizlikler tespit ettiklerini söyledi. Görüşmecilerin Fransa’dan bölgedeki bir oy kullanma merkezine erişimlerinin reddedildiği bildirildi.

Genel olarak yerel seçim sonuçları, Türkiye’nin siyasi manzarasında önemli bir değişikliğe işaret ediyor. Bundan sonraki dönemde AKP ve müttefikleri için zorlu bir siyasi geleceğin beklendiği belirtiliyor. Erman Bakırcı, Konda Araştırma ve Danışmanlık’tan anketör, Erdoğan’ın bir zamanlar “Kim İstanbul’u kazanırsa Türkiye’yi kazanır” dediğini hatırlattı.

Sonuçlar açıklandıkça, muhalefet taraftarları İzmir ve Antalya’da zaferi kutladılar. Bazı AKP kalesi belediyelerin kaybedilmek üzere olduğu sonuçlar gösterildi. Sonuçlar açıklandıkça CHP başkanı Özgür Özel, “Türkiye’nin yüzünü değiştirmeye karar veren seçmenler, ülkemizde yeni bir siyasi iklimin kapısını açmak istiyorlar” dedi.