Federaller Snarl ALPHV/BlackCat Fidye Yazılımı Operasyonu

ABD Adalet Bakanlığı, ALPHV/BlackCat sızıntı sitelerinin kapatılması ve fidye yazılımı grubunun ağına sızma sorumluluğunu üstlendi. Bu durumun fidye yazılımı grubu için nihai bir son olabileceği ve lider kadrosunun emekli olacağı tahmin ediliyor. FBI aynı zamanda 500’den daha fazla ALPHV/BlackCat kurbanına yardımcı olmak için ücretsiz bir şifre çözücü sunuyor.
FBI’ın BlackCat mülkünü arama emriyle kolluk kuvvetlerinin BlackCat mülküne sızmayı başardığı ortaya çıktı. Operasyona gizli bir insan kaynağının yardım ettiği belirtilirken, fidye yazılımı grubunun ihlalleri ve ödemeleri yönetmek için kullanılan kontrol paneline erişim bilgilerinin verildiği ifade edildi.
Bazı uzmanlar, FBI’ın yaptığı operasyonun fidye yazılımı ekosisteminde güçlü bir mesaj gönderdiğini, ancak diğer bağlı kuruluşların aktivitelerine devam edeceğini belirtiyor. Bu operasyonun amacının suçlulara mesaj göndermek ve karlılığını azaltmak olduğunu ifade ederken, fidye yazılımı ekosistemi bozulmaya başlayabilir.
ALPHV/BlackCat operasyonunun liderlik ekibinin emekli olması ve ekosistemin bozulmasının ardından fidye yazılımı grubunun toparlanmasının zor olacağı düşünülüyor. Eski bir FBI ajanına göre, FBI’ın operasyonunun grubun emekli olmasını kolaylaştırmayı hedeflediği ifade edilirken, fidye yazılımı alanında yetenekli kişi sayısının az olması nedeniyle ekosistemin bozulabileceği söyleniyor.