Fransa bir sonraki Euro krizini tetikleyebilir - Sözcü - Sözcü

Fransa bir sonraki Euro krizini tetikleyebilir – Sözcü – Sözcü

Fransa, 30 Haziran’daki erken seçimin ardından uzun süreli bir istikrarsızlık dönemine girmesi bekleniyor. Anketlerde aşırı sağ Ulusal Birlik partisinin önde gittiği görülüyor. Merkez kanattaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise üçüncü sırada bulunuyor. Financial Times gazetesinde yayımlanan analize göre, aşırı uçların hakim olduğu bir parlamento ülkeyi istikrarsızlığa sürükleyebilir.

Fransa’da 2023’te kamu borcu GSYİH’nin yüzde 110’unu, bütçe açığı ise yüzde 5.5’ini geçti. Maliye Bakanı, aşırı sağ veya aşırı solun kazanması durumunda bir borç krizi ve IMF ya da Avrupa Komisyonu denetiminin söz konusu olabileceği uyarısında bulundu. Fransa’nın Euro kullanması da bir karmaşa yaratabilir çünkü aşırı sağ ve sol Avrupa’ya şüpheci yaklaşıyor.

Fransa’nın Euro’dan çıkma tehdidi, Yunanistan’ın yanında imkansız görünüyor. Fransa’nın AB’de kalması ancak oyun bozucu olması daha olasıdır. Bunun, AB’nin Rusya tehdidine karşı bir araya gelmeye çalıştığı bir dönemde Avrupa’nın istikrarına zarar verebileceği belirtiliyor.

Analize göre, aşırı sağ Ulusal Birlik partisinin seçimi kazanması durumunda Fransa’nın Brüksel’e karşı çıkması bekleniyor. Bir ekonomik kriz ve Brüksel ile çatışma durumunun, Ulusal Birlik’in milliyetçi ve çatışmacı içgüdülerine neden olabileceği düşünülüyor. Ancak yönetimin aşırı sağ ile uzlaşmaya zorlanabileceği de belirtiliyor.

Sonuç olarak, Fransa’nın önünde uzun ve karmaşık bir yol var. Seçim sonuçları ve sonraki adımlar ne olursa olsun, ülke ve Avrupa için ekonomik ve politik istikrar büyük önem taşıyor. Fransa’nın geleceği, seçimlerde alınacak kararlara ve olası krizlere nasıl yanıt vereceğine bağlı olacak.