Gastro Obscura’s Essential Places to Eat and Drink in Istanbul - Atlas Obscura

Gastro Obscura’nın İstanbul’da Yemek ve İçmek İçin Önerdiği Mekanlar – Atlas Obscura

İstanbul, eski Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının merkezi, iki kıtada yer alan bir şehir, günümüzde rekor sayıda uluslararası ziyaretçiyi çekiyor. Büyük imparatorluk camileri, tarihi çarşılar, ışıl ışıl manzaralar ve Avrupa ile Asya’yı ayıran ve birleştiren romantik Boğaz’da yapılan feribot gezileri için buradalar.
Açıkça turistik cazibelerin yanı sıra, şehrin çok katmanlı mutfağını keşfetmek de mümkün. Osmanlı saraylarının mutfaklarında mükemmelleştirilen hafif baharatlı pilavlar, içi doldurulmuş sebzeler ve ülkenin güneydoğusundan gelen göçmenler tarafından şehre getirilen dumanlı kebaplar, zengin meze mozaikleri ve sokak yiyecekleri gibi.
Belki de Osmanlı lonca sisteminin bir mirası olarak, İstanbul’un geleneksel restoranları genellikle belirli türlerde uzmanlaşmaktadır. Ve şehir halkı şehrin sıkı bir şekilde kodlanmış yeme ritüellerini çok sevmektedir. Bir kebap evinde menünüz her zaman keçi sütü Tulum peynirinden şerbetle tatlandırılmış künefe tatlısına kadar olan yoldan geçer.
Boğaz’daki bir balık lokantasında, basit ızgara balık öncelikle latife kus yapraklı patlıcan ezmesi ve lakerda gibi mezeler ile tadılanır. Lezzetli ve açıkça alkolsüz olan ev tarzı tabldotu öğle yemekleri için ise, bir esnaf lokantasına gidilir.
Geceleyin, şehrin seküler düşünen insanları içki içip (ve bolca yemek yemek) için genellikle yabancı azınlıklar tarafından işletilen meyhanlara giderler. Ve elbette İstanbul’un yeme içme kültürü evrim geçirir. Çatı üstü kokteyller ve muhteşem manzaralar eşliğinde çerezler, adeta bir tür haline gelirken, Suriye veya eski SSCB gibi yerlerden şehre yeni gelenler, kendi tatlarını İstanbul’un göçmen mahallelerine getirir.
Tarihi Sultanahmet mahallesinin ötesinde, üç su kütlesine ev sahipliği yapan bu 15 milyonu aşkın mega kent, coğrafi olarak zorlayıcı olabilir. Ancak tramvayla, güzel manzaralı feribotlarla veya taksiyle seyahat etmek, İstanbul’un farklı uzmanlıklarını görmek için kesinlikle değerlidir.
Tulumba tatlısı, şurupla parıldayan kızarmış hamur parçaları, Kanaat’te bulunan birçok cezbedici lezzetlerden sadece biridir.
Kanaat Lokantası, 1933 yılından beri hizmet veren ve halen kurulduğu yerin yakınında bulunan Uskudar feribot iskelesine yakın, Türk mutfağının klasikleri hakkında geniş bir bilgi veren bir lokantadır.
Buuzecedi, sütlü humusun yanı sıra menüsünde çoğunlukla nohutun hüküm sürdüğü ve her masada lezzetli ve pürüzsüz humus bulunan Suriyelilerin yoğun olarak gittiği popüler bir yemek yeridir.
Biz Istanbul’un barında, birçok İstanbul klasiğini içeren bir mönüye sahiptir. Ayrıca kokteyllerin yanı sıra kumpir, kokoreç gibi İstanbul’un sembolik sokak yiyeceklerine modernleştirilmiş çeşitler sunar.