Hakan Fidan '3. Dünya Savaşı' dedi: 'Dünya bu senaryoyu ciddiye almalı' - Cumhuriyet

Hakan Fidan ‘3. Dünya Savaşı’ dedi: ‘Dünya bu senaryoyu ciddiye almalı’ – Cumhuriyet

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Habertürk canlı yayınında dış politika gündemini değerlendirdi ve gelen soruları yanıtladı. Fidan son dönemde dünyanın çeşitli bölgelerinde çeşitli temaslar gerçekleştirdiğini belirterek, İsviçre’de Ukrayna Barış Konferansı’na katıldığını hatırlattı. Türkiye’nin BRICS’e katılmasını “eksen kayması” olarak görenlerin olduğunu ancak Türkiye’nin dış politikasında eklen kaymasının uzun bir zaman önce gündemden çıktığını belirtti. BRICS meselesine bakarken özellikle alternatif ekonomik platformların dünyada nasıl şekillendiğini yakından takip ettiklerini ifade etti. Fidan, BRICS’in G7’nin bir alternatifi olup olmadığına ilişkin soruya, BRICS’in bir ekonomik platform olduğunu ve AB’den farklı olarak tüm medeniyetleri, ırkları, dinleri içinde barındırdığını söyledi. BRICS’in kurumsallaştırıldığında ciddi faydalar sağlayabileceğini belirtti. Türkiye’nin BRICS üyesi ülkelerle ikili ilişkilerini özellikle ekonomik alanda iyi tutmaya çalıştığını belirtti. Türkiye’nin dış ticaret hacminin en yüksek olduğu iki ülkenin Çin ve Rusya olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin BRICS üyesi ülkelerle görüşmeler ve müzakereler yaptığını ifade etti.

Fidan, Rusya’ya yaptığı ziyaret sırasında Moskova ve Nijniy Novgorod’ta temaslar gerçekleştirdiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rus devlet sisteminde önemli aktörlerle bir araya geldiğini söyledi. Rusya’yla ilişkilerde özellikle Suriye, Ukrayna, enerji ve ticaret konularının önemli olduğunu ve Türk firmalarının durumunun dikkate alındığını belirtti. Rusya’nın nükleer silah dahil her türlü silahı kullanma konusunda tereddütsüz olduğunu ifade ederek, savaşın yayılmasını önlemenin önemine vurgu yaptı. Fidan, Suriye’deki durumu da değerlendirerek, Rusya ve Türkiye’nin vardığı mutabakatın önemini vurguladı ve Suriye’nin stabil hale gelmesinin önemine işaret etti.

Fidan, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın son durumu hakkında görüşlerini aktararak, barış, müzakere ve diyaloğun önemini vurguladı. Savaşın devam etmesi halinde risklerin artacağına dikkat çekti. Fidan, son olarak okuduğu “I Ching” adlı kitaba dair de bilgi vererek, kitabın Çin kültürüyle ilgili olduğunu ve kitaptan edindiği görüşleri paylaştı.