Hakan Fidan: III. Dünya savaşı riski var – Sözcü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk’te yaptığı açıklamalarla Avrupa’daki aşırı sağ yükselişi ve Orta Doğu’daki gerilimleri ele aldı. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin jeostratejik çerçevede ele alınmasının önemine vurgu yapan Fidan, Türkiye’nin Avrupa için önemli bir stratejik aktör olduğunu belirtti. Ancak, Avrupa’da aşırı sağın yükselişi ve kimlik siyaseti konusundaki tartışmaların jeostratejik faydaları anlatmada zorluk yaşandığını ifade etti. Fidan, bütün demokrasilerde jeostratejik adımların halkın ekonomisi, sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkilerinin anlatılması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, AB’nin transatlantik yapı içindeki otonomluğunun ve Avrupa’nın kendi barışını devam ettirebilme kapasitesinin önemine dikkat çekti. Fidan, dünyanın karşı karşıya olduğu tehditlerin ciddiyetine ve savaşın bölgeye ve dünyaya maliyetine odaklanılması gerektiğini vurguladı. Rusya ve Çin ile ilişkilerin de ele alındığı açıklamalarda, Ukrayna meselesinin önemine değinildi.

Mültecilerin geri dönüşü, PKK terörüyle mücadele, YPG konusundaki sıkıntılar ve Ortadoğu’daki gerilimler hakkında da detaylı açıklamalarda bulunan Fidan, Gazze’ye yönelik saldırıları sert bir dille eleştirdi. İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonlarının kışkırtıcı olduğunu belirten Fidan, uluslararası toplumun sessizliğinin büyük fay kırılmalarına sebep olabileceğine dikkat çekti.

Ayrıca, ByLock’un deşifre edilmesinin FETÖ ile mücadelede dönüm noktası olduğunu ifade eden Fidan, örgütün haberleşme ağının çözülmesinin örgüt mensuplarının kimliklerinin ve eylemlerinin deşifre edilmesinde etkili olduğunu belirtti. FETÖ’nün artık hayalet olmaktan çıktığını ifade eden Fidan, bu süreçte emniyet teşkilatının büyük çaba sarf ettiğini ve ByLock’un çözülmesiyle FETÖ üyelerinin kimliklerinin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Son olarak, Türk diplomasisinin savaşları durdurma çabalarına vurgu yapan Fidan, Türkiye’nin bölgesel ve küresel barış için önemli bir aktör olduğunu ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Karşı karşıya kalınan tehditlerin iyi okunması ve yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Fidan, Türkiye’nin barış, müzakere ve diyaloğu ön planda tutmaya devam edeceğini ifade etti.