Hazine Bakanı Türkiye Merkez Bankası Politikalarının Bağımsızlığını Vurguluyor | Bugün Haber – Mint

Türkiye Merkez Bankası, Mayıs ayındaki genel seçimlerden bu yana politika değişikliğini liderliğini yürüten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e göre, enflasyonu yavaşlatmak için gereken önlemleri alacak olan bağımsızlığa sahiptir. Şimşek, Kanal 7 TV kanalına yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası, bir nevi serbest bir eli var” dedi. “Enflasyonu azaltmak için gereken her şeyi yapacaklar.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin ardından atanan üst düzey merkez bankası yetkilileri, alternatif sıkılaştırma adımlarına odaklanarak geleneksel politikacılıktan uzaklaştıkları yönünde eleştirilere maruz kalıyor.

Şimşek, Cumhurbaşkanının, “normalleştirme” de içeren yeni programı desteklediğini ve önceki politikanın “işlevsel olmadığını” söyledi. Türkiye’nin merkez bankası, yükselen enflasyonu dizginlemek amacıyla 8 politika toplantısında faiz oranını %8,5’ten %45’e yükseltti ve fiyatlar için kötüleşen bir görünüm durumunda daha fazla sıkılaştıracaklarına söz verdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, fiyat belirleme toplantısını 21 Mart’ta gerçekleştirecek ve bir kez daha referans faiz oranını artırması için yapılan çağrıların arttığını görüyor.

Goldman Sachs Group analistlerine göre, bir faiz artışı, merkez bankasının kendi otoritesiyle hareket edebileceğine ve ortodoksiye geri dönme eğilimi göstermediğine dair herhangi bir yorumu önleyebilecektir. Türkiye’nin aylık enflasyon verisi, politika yapıcılar için ana kriter olan geçen ay beklentilerin üzerinde kötüydü, ancak Şimşek’in vurguladığı gibi ek sıkılaştırma önlemleri ile telafi edilebilir. Ancak merkez bankasının para politikasını belirlediğini vurgulamaya devam etti.

Erdoğan, Mayıs ayındaki yeniden seçilmesine kadar ultra düşük borç alma maliyetlerini destekledi ve ucuz kredi aracılığıyla ekonomik büyümeyi önceliklendirdi. Bu, bir enflasyon krizine yol açtı ve ülkeyi ana akım bir rotaya koymak için yatırımcı güvenini geri kazanmaya ve enflasyonu tek haneli rakamlara indirmeye çalışan Simsek gibi daha piyasa dostu yetkililerin atanmasına neden oldu.

“Programın özü, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek olan dezinflesyon” diyen Şimşek, Bloomberg’in tüm bu hikayelerine ulaşabileceğini söyledi.