Exclusive: Istanbul airport consortium does not need new financing or partners - Limak - AOL

İstanbul Havalimanı Konsorsiyumu Yeni Finansman veya Ortaklar İhtiyacı Duyurmuyor – Limak – Yahoo Lifestyle Australia

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ek finansmana ihtiyacı olmadığını ve Türk Hava Yolları’nın havalimanı konsorsiyumunda ortak olmayacağını belirten Limak Holding’in başkanı Reuters’a açıklama yaptı. 12 milyar dolarlık havalimanı projesi Ekim ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıldı, ancak tam işletmesi birkaç kez ertelendi ve en son olarak bu hafta 7 Nisan’a kadar ertelendi. Limak Holding, Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat, Mapa İnşaat ve Kalyon Havacılık ve İnşaat, havalimanını inşa eden konsorsiyumun hisselerinin% 20’sine sahip.

Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, Kolin’in bu hafta hisselerini Cengiz ve Kalyon’a devretmek için Türkiye Rekabet Kurumu’na başvuruda bulunduğunu duyurmasının ardından konsorsiyumun havalimanı için yeni ortaklar aramadığını söyledi. Özdemir ayrıca konsorsiyumun şu anda 4.5 milyar euro krediye faiz ödediğini ve havalimanı açıldığında kredi anapara ödemelerine başlayacaklarını belirtti. “Havalimanı tamamlandı, aslında havalimanımız yeni finansmana ihtiyaç duymuyor” diyen Özdemir, tam işletmenin gecikmesine rağmen “Nisan başlarında açılması, hava koşulları ve yolcu rahatlığı açısından iyi” olduğunu söyledi. Şu anda havalimanından günde yaklaşık 17-18 uçuş gerçekleştiriliyor.

Kasım ayında, Türk Hava Yolları’nın yeni havalimanındaki hisse alımına ilgi duymadığını inkar etti. Özdemir, Türk Hava Yolları’nın yeni havalimanına ortak olmasının rekabet yasalarıyla uyumsuz olduğunu belirtti. (Behiye Selin Taner tarafından bildirildi; Sarah Dadouch, Can Sezer ve Ali Küçükkoçmen tarafından yazıldı)