Istanbul Modern Art Museum moves to new Renzo Piano designed building - Euronews

İstanbul Modern Sanat Müzesi, Renzo Piano Tasarımı Yeni Binaya Taşınıyor – Euronews

Türkiye’nin İstanbul Modern Sanat Müzesi, İtalyan asıllı mimar Renzo Piano’nun tasarladığı yeni binasıyla Boğaziçi’nin kıyısındaki eski yerine taşındı. Piano’nun en dikkat çekici binaları arasında Paris’teki Centre Georges Pompidou ve Londra’daki Shard gökdeleni bulunmaktadır. Piano’ya göre, binanın tasarımı, Boğaziçi’nin parıldayan sularından ve ışık yansımalarından ilham aldı: “Her defasında suyun olduğu bir yerde bina yapmak harikadır, çünkü su şeyleri güzelleştirir. İstanbul bir su yeridir, her yerde su var.”

Müzenin eski ancak yeniden icat edilmiş konumuna geri dönmesi, Türkiye’nin kültürel başkentinin, zarif imparatorluk sarayları ve camilerle çevrili ünlü su kenarına daha futuristik bir hava katma çabasının sonuncusudur. Müzenin yeni üç katlı yansıtıcı çelik binası, güçlendirilmiş camdan şeffaf bir zemin kata sahiptir ve yeni Galata Limanı’na, su kenarındaki yürüyüş yollarını gören restoranlar, barlar ve perakende mağazaların birleşiminden bağlanmıştır. 2004 yılında kurulan İstanbul Modern, 2018’de bir zamanlar gümrük deposu olarak hizmet veren eski bir binadan taşındı.

Türkiye, uluslararası alanda “Turkey” yerine “Türkiye” adının kullanılması konusunda bir karar alınmasının ardından Türkiye’nin tanınmış Avrupa ile Asya arasındaki kesişme noktası olarak modernleşme misyonunu ciddiye almaya başladığını gösteriyor. Türkiye Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, “Turkey” yerine “Türkiye” adının uluslararası alanda kullanılması hakkında imzalandı. Bu karardan hemen sonra, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü ve NATO gibi kuruluşları Ocak 2022’de yabancı dildeki adını Turkey’den Türkiye’ye değiştirdiğini resmen bildirdi ve gerekli değişiklikler hemen yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk hükümetinin, hindi ile yanlışlıkla ilişkilendirilen Türkiye ile olan yanlış anı hatırlattığı bir talebi kabul ederek Türkiye yerine Türkiye’yi kullanmaya başladı. Diğer İngilizce konuşan ülkeler arasında, Avustralya, Kanada, Hindistan ve Yeni Zelanda büyükelçilik web siteleri Türkiye’yi yazmayı tercih ederken, İngiliz, İrlanda ve Güney Afrika elçilikleri genellikle Türkiye’yi kullanmayı tercih etmektedir. Türkiye, uluslararası alanda adını değiştiren ilk ülke değildir. İran, Tayland, Sri Lanka ve Kuzey Makedonya da aynı şeyi yapmıştır.