Olafur Eliasson at Istanbul Modern - Hurriyet Daily News

İstanbul Modern’de Olafur Eliasson Sergisi

Istanbul Modern, İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson’un 30 yıllık kariyerinden eserlerin kapsamlı bir seçkisine ev sahipliği yapıyor. “Olafur Eliasson: Beklenmedik Karşılaşmanız,” Türkiye’deki sanatçının ilk kişisel sergisi olup, sanatçının üç on yıllık pratikasını ve merkezi konularını keşfetme fırsatı sunuyor. Yaklaşık 40 eserin yer aldığı kapsamlı sergi, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre konularına odaklanmaktadır. Sergi, müzenin küratöryel ekibinden Öykü Özsoy Sağnak, Nilay Dursun ve Ümit Mesci tarafından küratörlük edilmiştir.

Eliasson, 1997 yılında “Güzellik” adlı eseriyle beşinci Uluslararası İstanbul Bienali’ne katılan sanatçı, İstanbul’a geri dönmekten heyecan duyduğunu ifade etmiştir. Sanatçı, eserlerinin izleyicilerle etkileşime geçtiğinde tamamlandığını ve bu aktif katılımı eserinin önemli bir bileşeni olarak gördüğünü vurgulamıştır. Sergi, sanatçının İstanbul Modern’in yeni binası için özel olarak tasarladığı “Beklenmedik Yolculuğunuz” isimli daimi enstalasyonla başlamaktadır.

Sanatçının sergideki eserleri, algı, renk, ışık ve geometriye olan derin ve uzun süreli ilgisini, çevresel konularla olan sürekli etkileşimini ve doğa, ışık ve suya olan ilgisiyle birleştirmektedir. Sergide öne çıkan konulardan biri de ışık ve onun geçici özellikleridir. Eliasson’un eserlerinde yer alan mercekler, yansıtıcı yüzeyler, projeksiyonlar, renkli camlar ve kaleydoskoplar, sanatçının algı, mekan ve geometriyle deneyler yapmasına olanak tanımaktadır. Sanatçının “Renk Deneyleri” serisinin bir parçası olarak yer alan suluboya eserleri, yeni bir renk teorisi geliştirme temeline dayanmaktadır ve su, çevre ve renk ekseninde üretimlerini yansıtmaktadır.

Küresel iklim krizine dair eserlerle devam eden Eliasson’un kariyer boyunca yaptığı çevremizi nasıl algıladığımızı ve birlikte oluşturduğumuzu inceleme çalışmaları da sergide yer almaktadır. “Buzul Eritme Serisi 1999/2019” adlı fotoğraf serisi, İzlanda’nın buzullarının geri çekilme hızını göstererek, aynı zamanda İstanbul’u Eliasson’un pratiği için şekillendirici olan İzlanda ile bağlamaktadır. Sergi, 9 Şubat 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilir.