Istanbul Honours Beloved Stray Cat With A Statue After Death - News18

İstanbul, Sevilen Sokak Kedisi Ölümünden Sonra Bir Heykel ile Onurlandırıyor – News18

Istanbul’un popüler olarak konuşulan ‘Kedilerin Şehri’ olarak adlandırılmasının nedeni, şehrin her köşesinde bulunan sokak kedilerine olan sevgisidir. 2016 yılında, ‘Tombili’ adında bir kedi uzun süren bir hastalıktan sonra öldü. Bu kedi, İstanbul’un Ziverbey mahallesinde yaşamaktaydı ve sıcakkanlı doğası nedeniyle mahalleli tarafından seviliyordu. Tombili’nin sokak kaldırımı üzerinde merdivenlerde uzanmış şekilde ve caddede ilerleyenlere bakan bir fotoğrafı viral hale geldi. İnternet kullanıcıları ayrıca bu tarihsiz fotoğrafı bir mizah malzemesi olarak kullanmaya başladılar. Tombili, 1 Ağustos 2016 tarihinde uzun süren bir hastalıktan sonra öldü.

Ölümünden hemen sonra, Belediyenin Tombil için bir anı heykeli yapmasını talep eden Change.org kampanyası 17.000’den fazla imza topladı. Belediye bu talebi kabul etti ve Tombili’nin simge pozunu yansıtan bir heykelin açılışını gerçekleştirdi. Heykel, en sevdiği dinlenme noktasına yerleştirildi. Heykel, 4 Ekim’de açıldı ve aynı zamanda Dünya Hayvanlar Günü olarak kutlanır. Heykeltıraş Seval Şahin tarafından gönüllü olarak yapılan bronz heykel bir ay içinde çalındı, ancak büyük bir tepkinin ardından anonim olarak aynı noktaya geri getirildi.

Tombili, ölümünden sonra heykel yapılan tek hayvan değildir. Japonya’dan bir Akita cinsi köpek olan Hachiko’nun da anavatanında birden fazla heykeli bulunmaktadır. Hachiko, Japonya’da sadakat ve sevgi sembolü olarak bilinir. 1924 yılında, Hachiko, Tokyo Üniversitesi Tarım Fakültesi’nde görevli bir profesör olan Hidesaburo Ueno tarafından sahiplenildi. Her akşam Hachikō, Ueno’nun çalışmaya gittiği Shibuya istasyonunda onu bekler ve ikisi eve yürürdü. 21 Mayıs 1925’te Ueno, beyin kanaması nedeniyle iş yerinde öldü. Sahibinin ölümünden sonra Hachiko, Ueno’nun bahçıvanı Kikusaburo Kobayashi tarafından sahiplenildi. Akita köpeği, Ueno’nun döndüğü zamanlarda tren istasyonuna gitmeye devam etti. Evren aleminden gelen bir söylentiye göre, sadık köpek neredeyse 10 yıl boyunca bu ritüeli devam ettirdi, 1935’te ölene kadar.

Hachiko’nun Shibuya istasyonuna geri dönüşü, birçok insanı dokundurdu. Köpek, Ueno’nun yanına Aoyama Mezarlığı’nda gömüldü. Günümüzde, Hachiko’nun Shibuya istasyonunun dışında bir heykeli bulunmaktadır. 2015 yılında, Tokyo Üniversitesi Tarım Fakültesi ayrıca Ueno ve Hachiko’yu gösteren bir bronz heykelini açırladı.

Bu hikayeler, insanların hayvanlara olan bağlılığını ve minnettarlığını gözler önüne sermektedir. Bu, hayvansever toplulukların, ölen evcil hayvanların hatırasını yaşatmak için neler yapabileceğinin güzel bir örneğidir. Bu tür anıtlar, hayvanların yaşamlarının ve bağlarının insanlar için ne kadar önemli olduğunu daima hatırlatmaktadır.