Istanbul celebrates Pride despite ban and arrests - Advocate.com

İstanbul Yasak ve Gözaltılarla Başına Aldı: Advocate.com’a Göre Onur Gösterisi Yapıldı

Türkiye’de polis, Pazar günü yasaklanmış bir Onur yürüyüşüne katılım iddiasıyla en az 15 kişiyi gözaltına aldı ve İstanbul’un bazı bölgelerini kapattı, savunucular ve medya kuruluşlarına göre. 100’den fazla katılımcı, polis baskısına rağmen Onur’u kutladı ve daha sonra gözaltına alınanların serbest bırakıldığı açıklandı.

Hükümet, Pazar günü Onur etkinliklerini yasakladı ve “çeşitli yasa dışı grupların” etkinliği gerçekleştirmesini önlemeyi vadetti. Polis, etkinliğin geleneksel olarak düzenlendiği Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi’ni kapatarak sıkı önlem aldı.

İstanbul Onur, Pazar günü medyaya okunan bir açıklamada hükümeti alay ederek, “Bugün, İstiklal’i kapattınız, yol ve meydanlara giden tüm yolları kapattınız. Bir şehirdeki hayatı durdurdunuz” dedi ve sosyal medyada paylaştı.

Hükümetin yasağı ve aldığı önlemlere karşılık, organizatörler etkinliği şehrin Avrupa yakasından Asya’nın Suadiye mahallesine taşıdı.

İstanbul Onur, açıklamasında “absürt yasağınıza tanımadık. Bir günde kıtaları değiştik, şafağa kadar eğlendik, sokaklarda örgütledik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimi, son yıllarda LGBTQ+ topluluğuna sıkı önlemler uyguladı. 2013’ten bu yana ardışık hükümetler İstanbul’daki yıllık Onur kutlamalarını yasaklasa da katılımcılar etkinliği sürdürmek için bir araya gelmeye devam ediyor ve genellikle yetkililerle çatışıyor.

Geçen yıl Türk polisi, Onur yürüyüşüne katılmak için yaklaşık 113 kişiyi gözaltına aldı. 2022’de ise polis yasaklı etkinliğe katılan 350’den fazla kişiyi gözaltına aldı. Hükümet, güvenlik endişeleri nedeniyle etkinliği yasakladığını iddia etti, aynı neden Pazar günkü Onur etkinliğinin yasaklanmasında da kullanıldı.

Aktivistler, Pazar günü de aynı şekilde meydan okumaya devam etti. İstanbul Onur, “12. Cumhurbaşkanı, zafer konuşmasında bizi hedef yapan: düzenlediğiniz aile toplantıları, ayrıştırıcı siyasetiniz bizim üzerimizde işe yaramayacak” dedi. “Sokakları, siyaseti veya hayatlarımızı size bırakmayacağız.”