Aborted Istanbul peace deal could be basis for Ukraine talks, says Kremlin - EURACTIV

İstanbul’da bozulan barış anlaşması, Kremlin’e göre Ukrayna görüşmelerinin temeli olabilir – EURACTIV

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve Ukrayna arasında 2022’de iptal edilen barış anlaşmasının, yeni müzakereler için temel olabileceğini belirtti ancak Kiev’in görüşmelere hazır olmadığına dair hiçbir işaret olmadığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mart 2022’de İstanbul’da yapılan görüşmelerde düşmanlıkları sona erdirmek için anlaşmaya varma aşamasında olduklarını defalarca dile getirmişti, ancak Ukrayna’nın Rus birlikleri Kiev’e yaklaştıktan sonra geri adım attığını belirtmişti.

Raporlara göre, anlaşmada Ukrayna’nın jeopolitik olarak tarafsız bir statü benimsemesi, NATO’ya katılmaması, silahlı kuvvetlerinin boyutunu sınırlaması ve doğu Ukrayna’ya özel bir statü tanıması gerektiği maddeleri yer alıyordu; ancak Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin karşı çıktığı konular bunlardı. Putin, Perşembe günü yaptığı açıklamalarda olası barış görüşmeleri konusunu yeniden gündeme getirdi ve gerçekçi müzakerelere açık olduğunu belirtti.
Ancak Rusya’nın katılmayacağını söylediği ve Ukrayna’nın talebi üzerine haziran ayında İsviçre’de düzenlenecek olan iki günlük yüksek düzeyli konferansa karşı çıktı ve bunun Rusya tarafından alınmadığında anlamsız olduğunu savundu.

Putin’in görüşüne göre, bu toplantı, Moskova’nın Ukrayna’da yeni topraklarına ilişkin gerçekleri dikkate almadı. Zelenskyy ise, Ukrayna’nın batısında öğrencilerle buluştuğu Cuma günü, 2022’deki görüşmelerin ileri görüşmeler için bir temel oluşturmayacağını gözlemledi ve o zamanki toplantıların gerçek anlamda bir müzakere olmadığını belirtti. Ukraynalı devlet başkanı, Belarus ve Türkiye’deki 2022 görüşmelerinin savaşı durdurma potansiyeline sahip olup olmadığı sorulduğunda “Hayır” dedi. “Müzakereler, iki tarafın anlaşmaya varmak istediği zaman gerçekleşir. Farklı yönler olabilir, ancak iki taraf olduğunda,” dedi.
Ancak Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreter Yardımcısı, 2022’de Türkiye’de iki tarafın anlaşma aşamasına geldiğini kabul etti, ancak Kiev’in Rusya’nın herhangi bir anlaşmayı uygulayacağına güvenmediği için teklifi ileri götürmediğini belirtti.
Putin’in sözcüsü Peskov, 2022’den bu yana birçok şeyin değiştiğini, bunun da Moskova’nın Ukrayna’yı kendi toprakları olarak ilan ettiği dört yeni bölgeyi eklediğini belirtti. Bununla birlikte Peskov, iptal edilen İstanbul anlaşmasının hala yeni görüşmeler için bir temel olabileceğini ve Rusya’nın buna hazır olduğunu belirtti. Ancak Ukrayna’dan herhangi bir görüşmeye hazırlıklı olma işareti hissedip hissetmediklerine ilişkin sorulduğunda Peskov, “Hayır, bunu hissetmiyoruz,” dedi. Ukraine, Kırım da dahil olmak üzere tüm topraklarını geri istiyor ve her Rus askerinin topraklarını terk etmesini istiyor. Rusya’yı dışlayan uluslararası görüşmeler üzerindeki duruşunu güçlendirmeye çalışıyor. (Euractiv tarafından düzenlendi) Euractiv ile daha fazla bilgi edinin