Istanbul set to transform some 7,000 buildings amid quake fears - Hurriyet Daily News

İstanbul’da Deprem Korkusuyla 7,000 Bina Dönüşüm Geçirecek – Hürriyet Daily News

İstanbul Belediyesi’nin yaklaşık 15.6 milyon nüfusu olan megakent, bölgede olası büyük bir deprem beklentisine karşı yüksek riskli olarak belirlenen yaklaşık 7,000 binayı hedef alan yeni bir kentsel dönüşüm projesine başlamaya hazırlanıyor. Son olarak 1999 yılında depremlerden ağır hasar gören şehirde uzmanların 7.0 veya daha büyük bir şiddette beklenen depremi konusunda tekrarlayan uyarılarıyla tedirginlik hakim.

Bu doğrultuda, belediye KİPTAŞ isimli iştiraki inşaat şirketinden riskli binalarını yenilemek isteyen vatandaşlara destek sunacak. Sunulan yardım hane gelirine göre değişiklik gösteriyor. En az iki asgari ücretin altında gelire sahip olanlar yenileme maliyetlerinin %60’ını, emekliler ise %65’ini alacaklar. Üç asgari ücretin altında gelire sahip olan yüksek gelirli haneler ise yenileme maliyetlerinin %40’ını, emekliler ise %45’ini alacaklar. Türkiye’deki mevcut asgari ücret 17,002 Türk Lirasıdır.

Geçici kiralık konutlar, KİPTAŞ’ın kentsel dönüşüm alanlarındaki stok dairelerinden sağlanacaktır. Belediyenin deprem riski yönetim birimi, meclise ek kira yardımı önermeyi planlıyor. Çok riskli olarak sınıflandırılan 6,920 binada yaşayan yaklaşık 80,000 aileye ekstra 7,000 lira kira yardımı yapılacak, emekliler ise 9,000 lira alacaklar. Öneri ayrıca İstanbul’un büyükşehir belediyesi ile 39 ilçesinin yönetimi arasında protokol imzalanmasını ve binaların deprem risklerini değerlendirmek için hızlı tarama testlerinin kullanımını genişletmeyi içeriyor.

Bugüne kadar belediye ekipleri 113,450 binayı ziyaret ederek bunlardan 35,027’sini incelediklerini belirtiyorlar. İstanbul ve çevre illeri etkilemesi beklenen deprem, özellikle geçen yıl ülkenin güneyinde meydana gelen yıkıcı sarsıntılardan sonra Türkiye için önemli bir endişe kaynağı olmuştur. İki deprem, 11 ilde toplamda 53,000’den fazla can kaybına neden olmuş ve yaklaşık 15 milyon insanı etkilemiştir.