Old video of a protest in Istanbul shared as new one after Rafah attack on the 26th of May - Meta.mk

İstanbul’daki bir protesto videosu, 26 Mayıs’taki Rafah saldırısının ardından yeni olarak paylaşıldı – Meta.mk

Türk medyası, 26 Mayıs tarihindeki Rafah hava saldırısının ardından İstanbul’daki İsrail Konsolosluğu önünde hiçbir protestoyu rapor etmedi. Demiroren Haber Ajansı, Güney Türkiye’deki Adana kentindeki ABD Başkonsolosluğu önünde anti-İsrail gruplarının sloganlar attığını bildirdi. Truthmeter.mk tarafından yazılan bu raporu Meta.mk ile yapılan içerik paylaşım anlaşması kapsamında aynen paylaşıyoruz.
Facebook’ta paylaşılan bir gönderiyi gerçekleştirdik. Bu paylaşımda, Rafah’taki İsrail Ordusu saldırısından bir gün sonra İstanbul’daki İsrail Konsolosluğu’na yapıldığı iddia edilen saldırıyı gösteren bir video var.
” Türkiye: protestocular İstanbul’daki İsrail Konsolosluğu’nu ateşe verdi. Erdoğan, Konstantinopolis üzerindeki kontrolünü kaybediyor mu?” gönderi açıkça belirtiliyor.
Yaptığımız doğrulama, söz konusu videonun Ekim 2023’teki İstanbul’daki Filistinli protestocular tarafından paylaşılan bir video olduğunu ortaya koydu. Video, geçen ay Gazze’ye yapılan İsrail saldırılarının ardından 27 Mayıs’ta yeni bir video olarak paylaşıldı.
Videonun paylaşılmasından iki gün sonra, 26 Mayıs’ta İsrail’in Rafah’ta gerçekleştirdiği hava saldırısından sonra ateşin çıkmasına neden oldu, en az 45 sivilin ölümüne neden oldu. İsrail, saldırının hedefinin Hamas’ın iki üst düzey mensubu olduğunu, sivillerin değil olduğunu bildirdi.
Ancak, videonun kaynağı Ekim 2023’e dayanıyor.
En erken gönderilerden biri, sosyal ağ X’teki hesabı ile tanımlanan vatandaş gazeteci olarak nitelendirilen Kendine Muhabir tarafından Ekim 17, 2023 tarihinde yapıldı. Videonun eklendiği bu Türkçe makale şunları söylüyor:
“Halk, protesto etmek amacıyla toplandı. İsrail, İstanbul’daki İsrail Konsolosluğunu ateşe verdi!” Reuters’ın bildirdiği şekilde.
Aynı binanın kare pencereleri ve arkasındaki yüksek bina, Reuters tarafından Ekim 17, 2023 tarihinde yayınlanan bir fotoğrafta görülebilir ve şu açıklama ile birlikte yer alır:
“Pro-Filistin göstericilerinin patlayıcıları havai fişeklerle yakındaki Al-Ahli hastanesinde bir patlama sonucu öldüğü yüzlerce Filistinlinin ölümünden sonra İsrail ve Filistinli yetkililer arasında birbirlerini suçlamalarının ardından bir protesto sırasında İsrail Konsolosluğu yakınında toplanıyor.”
Benzer protestolar, o gece en az bir düzine Türk şehrinde gerçekleşti.
Türk medyası, 26 Mayıs’taki Rafah hava saldırısının ardından İstanbul’daki İsrail Konsolosluğu önünde herhangi bir protestoyu rapor etmedi. Demiroren Haber Ajansı, 27 Mayıs’ta Güney Türkiye’deki Adana’daki ABD Konsolosluğu yakınında anti-İsrail grubunun sloganlar attığını bildirdi.
Yukarıdaki tüm notlardan çıkan sonuç, doğrulanmış gönderiye eklenen videonun Ekim 2023’teki İstanbul’daki pro-Filistin göstericileri olduğunu, Mayıs 2024’te olmadığını göstermektedir. Bu nedenle, gönderinin yanlış olduğuna dair bir değerlendirme yapılmıştır.