Hans of Istanbul, the latest edition of an Istanbul anthology - Hurriyet Daily News

İstanbul’un Hansları, Hurriyet Daily News’in Son Derlemesi

ÜNLÜ
ŞEHİR İSTANBUL

İstanbul’un kentsel dönüşümü üzerine yaptığı fotoğrafçılık ve belgesel filmlerle tanınan Timurtaş Onan, son kitabını Tarihi Yarımada ve Sirkeci’nin hanlarına ve sakinlerine adadı.
“Onlar arasında sokaklarda müzikten, filmlerden sahnelerden veya şiirlerden alıntılar yaparım bazen. Bazen de romanlardaki karakterleri ya da filmleri insanların yüzlerinde görürüm. Diğer zamanlarda ise sadece fotoğraf çekmeden anın tadını çıkarırım, arka sokaklardaki bir kafede keyif yaparım.”
İstanbul’a olan tutkusunu bu sözlerle ifade eden Onan, şehirde “kaybolmayı” seven ve lensi aracılığıyla yakaladığı anların ve insanların içine dalan bir sanatçıdır. Türkçe ve İngilizce olan “Hans of Istanbul” adlı kitabı, on yıllık özverili çalışmalarının bir sonucudur.
Onan, Tarihi Yarımada ve Sirkeci bölgesindeki Osmanlı ticaret hanlarını sık sık ziyaret ederek, bu benzersiz yaşam alanının bir parçası olmasını sağlayan dostluklar kurmuştur. Belki de bu, İstanbul hanlarında yakaladığı büyüleyici anların arkasındaki sırdır; zamanın yıpratmasına rağmen kendi ihtişamları ile ayakta kalmayı başaran mekanlar.
Fotoğrafları, ışığın ve gölgenin birbirini kovaladığı koridorlarda, avlularda ve loş atölye ve dükkânlarda saklı olan büyüyü ortaya çıkarır.
Timurtaş Onan’ın kişisel ritmini yansıtan İstanbul Antolojisinin diğer ciltleri gibi, “Hans of Istanbul” kitabı da yalnızca siyah ve beyaz fotoğraflardan oluşmaktadır, toplamda 308 çekim. Onan eserlerinde genellikle siyah ve beyazı tercih eder; zamansızlık duygusunu uyandırmak, anları en saf halleriyle yakalamak ve kontrastları ve tonları daha güçlü vurgulamak amacıyla. Güçlü görüntüleriyle, Onan yine kolektif görsel hafızamıza unutulmaz bir iz bırakıyor.
İstanbul Hansları Hakkında

Bu kitapta, Onan, Tarihi Yarımada’daki ve Mahmutpaşa mahallesinden geçerek Eminönü’ndeki Rüstem Paşa Camii Külliyesi’ne uzanan ve Haliç’in karşısında Karaköy’deki Perşembe Pazarına uzanan İstanbul hanlarındaki hayatı fotoğraflamıştır.
Bu ticari hanlar, tarihi çarşı alanındaki İstanbul’un eski hanlarında önemli değişimler geçirmiştir. Değerli malların saklandığı kubbeler olarak hizmet vermeye başlayan hanlar, aynı zamanda 15. yüzyıldan itibaren becerikli zanaatkarları ağırlayan üretim merkezlerine dönüşmüştür.
Hanlar, 15. yüzyıldan başlayarak üretim fonksiyonunu da üstlenmiş ve özellikle altın ve gümüş ustaları, mücevher tasarımcıları, kalıp ustaları, dökümcüler, iplik ustaları, kakma ustaları, elmas ve değerli taş yerleştiricileri ve tüccarları içeren önde gelen zanaatkarlar ekosistemine ev sahipliği yapmıştır.
Timurtaş Onan’ın fotoğrafladığı hanlar arasında Büyük Valide Han, Büyük Yeni Han, Abud Efendi Han, Çuhacı Han, Kalcılar Han, Büyük Yıldız Han, Yaldızlı Han, Ali Paşa Han, Balkapanı Han bulunmaktadır.
Timurtaş Onan Hakkında

Onan İstanbul’da doğup büyümüş, 1980’lerde fotoğrafçılığa adım atmıştır. Bu dönemde birçok fotoğraf etkinliği düzenleyerek ve katılarak, Türkiye’de ve yurtdışında eserlerini sergilemiş ve ulusal ve uluslararası yarışmaların jüri üyesi olarak görev almıştır.
Ayrıca toplumsal konular üzerine belgeseller de oluşturmuştur. Eserleri Türkiye ve yurtdışındaki kamu ve özel koleksiyonlar tarafından edinilmiştir. Özellikle İstanbul üzerine yaptığı farklı projelerle tanınan Onan, şu anda fotoğrafçılık atölyeleri veriyor, sergiler düzenliyor ve şehrin çeşitli yönlerine odaklanan “Istanbul Anthology” adlı eserinin yeni baskılarını eklemek için çalışıyor.