Istanbul's plan to save its cultural soul - BBC.com

İstanbul’un kültürel ruhunu kurtarmak için planı – BBC.com

İstanbul’un en fazla ziyaret edilen şehri olmasıyla öne çıkan çok geniş kapsamlı bir kültür ve miras restorasyon kampanyası, daha önce göz ardı edilmiş olan şehrin katmanlarını gün yüzüne çıkarıyor. İstanbul’un merkezi Fatih ilçesindeki Bulgur Palas’ın kubbeli taretinin yüksek duvarların üzerinden sadece kaçınılır bir şekilde göründüğü yüzyıl öncesine dayanan boş bir malikanenin artık açık hava kafesi, sergi alanı, bahçe kafe ve seyir terası bulunan bir kültür merkezi olarak restore edilip Şubat 2024’te tekrar ziyarete açılması, son beş yılda şehrin genelinde erişilemeyen onlarca yerin halka açılmasıyla uyum içinde. Sonuç olarak, dünyanın en çok ziyaret edilen şehrinde pek bilinmeyen tarihi ve kültürel katmanları ortaya çıkaran, yeni restore edilmiş cazibe merkezleri ortaya çıkıyor.

İstanbul’un yoğun metropolünde yeni halka açık alanlar yaratmayı ve ihmal edilmiş tarihi siteleri deprem ve şehrin gelişimi tehlikesi altında olan yerlerini canlandırmayı amaçlayan restorasyon projelerinin, 2023 yılında 20,2 milyon uluslararası ziyaretçiye ev sahipliği yapan şehrin sürdürülebilir bir turizm stratejisine de işaret edebileceği belirtiliyor. Sıklıkla Topkapı Sarayı, Ayasofya veya Yerebatan Sarnıcı gibi en popüler yerlerin girişindeki kuyruklar, turistlerin genellikle aynı yerlere gitme eğilimlerinin, İstanbul’un her yerine yayılan bu ek cazibe merkezlerine yönlendirilerek bir soruna yol açabileceğine işaret ediliyor.

Örneğin, Gülhane Parki Sarnıcı, 2023 yılının başlarında belediye tarafından restore edilen ve halka tekrar açılan 1500 yıllık bir su deposudur. Gülhane, daha büyük ve popüler kuzini olduğu yerden yalnızca 10 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde olup, şehrin sakinlerine su sağlayan 200’den fazla yer altı ve açık hava su deposundan sadece bir parçadır.

İstanbul’un kurulu olduğu 7. yüzyıla dayanan, Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarının merkezi haline gelen kapsamlı tarihi, şehrin her yerinde görülebilir. Bugün, İstanbul, ardışık Hristiyan ve İslam imparatorluklarının başkenti olmuş tek yer olarak, Avrupa ve Asya kıtalarını kapsayan dünyada tek şehirdir.

Devam edecek…