Istanbul's queer techno scene spotlighted in new documentary, Movement - Mixmag

İstanbul’un queer teknosahnei yeni belgeselde: Hareket – Mixmag

Yeni bir belgesel olan “Movement”, İstanbul’un queer teknosahne ve güvenli mekanlarını koruma mücadelesine ışık tutuyor. Morph Group tarafından üretilen belgesel, farklı ülkelerden iki kolektifin paylaştığı misyonla gösterdiği uluslararası dayanışmanın önemini vurguluyor; İstanbul’un kadın önderliğindeki queer kolektifi Sirän ve Kopenhag Endurance kolektifi. Belgesel, İstanbul’daki jentrifikasyon bağlamında bu güvenli mekanların oluşturulması ve korunmasının gücünü incelemektedir.

Film, farklı konularda cinsiyetle kesişen yarış ve ekonomik mücadele gibi başka konularda birçok paralel çizebilme becerilerini vurgulayan iki kolektif arasındaki işbirliği projesini ve tartışmaları araştırıyor. Belgeselin yönetmeni Benjamin Muasya, “Bu filmın, hızlı tüketim, ticarileşme, jentrifikasyon ve muhafazakarlık gibi güzellik ve güçlü yeraltı dans pistlerini tehdit eden bir zamanda, techno ve house müziğin orijinal değerleri ve kültürü hakkında bize dostça bir hatırlatma olmasını umuyorum” diyor.

Belgesel, Nene H ve Y.Unan’ın Sirän kolektifine odaklanarak başlıyor ve İstanbul’da marjinalleştirilmiş queer topluluklar için güvenli bir alan yaratma ve destekleme konusundaki çalışmalarını ele alıyor. Berlin’de uzun bir süre geçirmiş olmasına rağmen, Nene H, yerli Türkiye’de yaptığı işten gurur duyduğunu belirtiyor ve “İstanbul sahnesine dahil olmak istedim çünkü halkıma ve kültürüme geri vermek istedim. Ve uzun süre oradan uzaktaydım çünkü bir parçası olmak istedim” diyor. “Dans pisti, toplum karşısında önemli bir alan çünkü kendimizi ifade edebiliyoruz ve topluluğumuzla birlikte olabiliyoruz ve dışarıdaki diğer olanların ne olduğunu unutabiliyoruz,” diyor.

Bu duygu, XSM kolektifinden olan QTBIPOC sanatçısı MX SÜR tarafından da yineleniyor: “İstanbul’daki yeraltı queer kulüpleri, genel mekanlar ve büyük kulüplerin çoğunlukla ataerkil sistem tarafından hakim olduğu bir dönemde önemli toplanma alanlarıdır.” Belgesel, 28 Mayıs Çarşamba günü yayınlandı. Göz atabilirsiniz.

Mixmag’in Dijital Stajyeri Jamaal Johnson, Instagram’da onu takip edebilirsiniz.