Istanbul's century-old streetcar gets a makeover - Yahoo Finance UK

İstanbul’un yüzyıllık tramvayı yenileniyor – Yahoo Finance UK

İstanbul’un sembolik kırmızı ve beyaz tramvayları, 100 yıl önce inşa edilmiş ve hem yerliler hem de turistler tarafından sevilen, daha modern bir tramvaya yer açmak üzere. Tramway, şehrin Avrupa yakasında 1,4 kilometrelik İstiklal Caddesi olarak bilinen en popüler alışveriş caddesinin sembolü haline gelmiştir. 1914 yılında hizmete giren orijinal tramvaylar, hiçbir zaman tarihi görünümlerini bozmadan düzenli olarak bakıma tabi tutulmuştur. Yeni bataryalı tramvaylar, ahşap zeminlerinden ters çevrilebilir koltuklarına kadar öncüllerinin görünümüne sadık kalmıştır.

Şehir yetkilileri, tüm eski tramvayları emekliye ayırmayı ve onları hala planlama aşamasında olan bir ulaşım müzesine koymayı planladıklarını belirtmektedir. Bu arada, en yeni tramvay, testlere tabi tutulurken yüzyıl öncesinin mirasını yaşamaya devam edecek. Şehir yetkilileri, İstiklal Caddesi’ndeki havai hatları bir yıl içinde kaldırmayı ummaktadır. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, enerji tüketimini azaltmayı taahhüt etmiştir. İstanbul’un elektrikli taşıma direktörü Ali Tuğrul Küçükalioglu, “Batarya sistemi ile çok fazla enerji tasarrufu sağlıyoruz,” dedi. Bir tramvayın “tek bir bataryayla iki gün boyunca çalışabildiğini” belirtti. Bataryalar, şehri tramvayların havai hatlarından kurtarmayı sağlayacaktır.

Daha da önemlisi, tramvay yolcuların İstiklal Caddesi boyunca seyahat ederken sarıldığı dış yan korkuluklardan arındırılmıştır. Küçükalioglu, “Bu yolcular ve şoförlerimiz için bir riskti,” dedi. Yusuf Deniz adlı genç kestane satıcısı, turistlerin tramvaydan düşerek kendilerine zarar verdiklerini hatırladı.

“Turistler tramvaya sarılmak istediklerinde, genellikle Türkler gibi başarılı olamazlar,” dedi. “Bu yüzden yeni tramvay daha iyi.” Osmanlı İmparatorluğu’nun 1920’lerde çöküşüne kadar, o zamanlar Pera’nın Büyük Caddesi olarak bilinen İstiklal Caddesi, şehrin kozmopolit mahallesinin kalbiydi. Cadde, yüzyıl önceki tramvaylarla Taksim Meydanı’na seyahat etmeyi seçen turistler için popülerdir. Ancak bütün yerliler, yeni tramvaylara aynı şekilde duygusal yaklaşmıyor.

Ahmet Hüseyin, 16 yaşında, tramvayın yanına yapışarak yolculuk yapamayacak olmanın üzgün olduğunu ve temiz hava alamayacağını belirtiyor. “Bu, Taksim’in geleneksel yüzünü bozuyor. Eskiden olduğu gibi,” dedi.