Taking a D.I.Y. Version of the Orient Express - The New York Times

Kendi Yapımı Doğu Ekspresi’ni Tutmak – The New York Times

Orient Express isimli tren hakkında birçok insanın aklına özel beş yıldızlı lüks tren olan Belmond’un Venice Simplon-Orient-Express’i gelir. Bu trenin özenle restore edilmiş vagonlarında her türlü Belle Epoque detayı bulunmaktadır: yüzlerce metrekare cilalı mavi ağaç, sofistike gümüş servis, lounge vagonundaki baby grand piyanoda akşam yemeği sonrası istekleri kabul eden bir piyanist. Bu tren genellikle Paris ile Venedik arasında gece yolculukları yapmaktadır. İki yolcu paylaşılan bir kabin için fiyatlar kişi başı 3.530 sterlin veya yaklaşık 4.500 dolardan başlamaktadır. Ancak yılda bir kez, V.S.O.E. Paris’ten İstanbul’a klasik rotayı takip etmek için beş gece harcıyor. Bir yolcu için katılım ücreti 35.000 sterlin ve bu en küçük kabin için. Ancak, Avrupa’daki devam eden gece treni rönesansı sayesinde, yıllardır Paris’ten İstanbul’a düzenli trenlerle seyahat etmek artık mümkün. Bu D.I.Y. Orient Express’i sadece 1.000 dolardan az bir fiyata tam yolculuk için özel yatak odaları ayırtabilirsiniz.

Bu yolculuğu her zaman yapmak istemiştim. Ve bir Temmuz akşamı, Paris’te, Gare de l’Est’in yüksek cam kubbesinin altında, 140 yıl önce ilk Orient Express’in kalkış yaptığı yere geldim. 2.000 mil doğuya, Bosporus kıyılarına, kesintisiz bir demir yolunda seyahat etmek için cebimde biletlerle buldum kendimi.

Klasik yöntemiyle Paris’ten İstanbul’a seyahat etmek gerçekten benzersiz bir deneyimdi. Avrupa’nın gece trenlerini canlandıran ÖBB, Avrupa’nın gece trenlerini yeniden canlandıran liderlerden biri oldu ve 2021’de Pariste’yi genişleyen Nightjet uyuklayıcı ağına ekledi. Bu gezinti için en üst düzey tek yatak odalı haruxlue hayatımı da katar. Bu kadar şaşırtıcı ve büyüleyici bir şekilde yaşadığım bu deneyim kesinlikle benim için unutulmaz oldu.