Kripto varlıklara ilişkin yasa Resmi Gazete

Kripto varlıklara ilişkin yasa Resmi Gazete’de – Bloomberg HT

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeleri içeren Sermaye Piyasası Kanununda yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının tanımı ve faaliyetleri belirlenmiştir. Bu hizmet sağlayıcılar için belirlenen kurallara uyma ve izin almadan faaliyet göstermeme zorunluluğu getirilmiştir. Platformlar aracılığıyla gerçekleştirilen kripto varlık alım-satım, saklama, transfer ve diğer işlemler düzenlenmiştir. Ayrıca, Merkezi Kayıt Kuruluşu sistemine dahil olmadan kripto varlıkların ihracı için esaslar belirlenmiş ve Kurula yetki verilmiştir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının şeffaflık, güvenlik, müşteri haklarına saygı gibi konularda belirlenen kurallara uymaları gerekmektedir. Ayrıca, müşteri hesaplarının nemalandırılmasına ilişkin esaslar, sorumluluklar ve yaptırımlar belirlenmiştir. Kripto varlıkların zimmet suçu ve diğer suçlarla ilgili olarak da tespit, soruşturma ve yaptırımlar düzenlenmiştir.

Kanunla belirlenen kurallara uymayan kripto varlık hizmet sağlayıcılarına idari para cezaları, düzenlemelere aykırı davrananlar hakkında cezai yaptırımlar uygulanacak. Ayrıca, müşteri hesaplarının güvenliği, bilgi güvenliği, denetim ve yaptırımlar konularında belirli şartlar getirilmiştir.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılar için geçiş dönemi ve uygulanacak kurallar belirlenmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte düzenlemelere uyum ve faaliyet izni alma süreci başlamaktadır. Yurt dışında faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcıların da Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırması gerekmektedir. Ayrıca, Türkiye’deki ATM ve benzeri elektronik işlem cihazlarının kripto varlıklara erişimi ve dönüşümü sonlandırılacaktır.

Bu düzenlemelerle kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyetleri, müşteri hakları ve güvenliği gibi konularda şeffaf ve güvenli bir ortamın sağlanması amaçlanmaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte sektörde düzenli ve denetlenen bir yapı oluşturulması hedeflenmektedir.