Hungary and Türkiye Forge Deeper Ties with Trade and Diplomatic Accords - Hungary Today

Macaristan ve Türkiye, Ticaret ve Diplomatik Anlaşmalarla Daha Derin Bağlar Kuruyor – Hungary Today

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Macaristan ziyareti sonunda Başbakan Viktor Orbán ile bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, açıklamasına “Türkiye ve Macaristan arasında dostane ilişkiler bulunmaktadır. Bugün birkaç toplantı gerçekleştirdik ve bir dizi anlaşma imzaladık” sözleriyle başladı ve Macaristan Başbakanını “sevgili arkadaş” olarak niteledi.

Orbán ise “İki ulus arasında ayrıcalıklı stratejik işbirliği ilişkisi kurduk.” dedi.

Başbakan ayrıca, “Diplomasi dilinde bu, iki ulusun en yakın, samimi, kardeşçe ve siyasi ittifakını simgeleyen, iki ulusun işbirliği yapma iradesini en üst düzeye çıkararak ortak hedeflere ulaşmayı amaçlayan bir anlaşmadır.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın programındaki her şeyin gerçekleşmesi umuduyla ciddi bir taahhütte bulunduğunu belirten Orbán, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin önümüzdeki yüzyılı için kapsamlı bir program belirledi, bu programı mütevazı bir şekilde gelecek 100 yıl sizin şeklinde özetlemek mümkün. Biz buna inandık. İşte bu yüzden şimdi bu anlaşmayı imzaladık. Biz Macarlar geçmiş yüzyılı kaybettik. Avrupa’da kimse biz Macarlar kadar geçmiş yüzyılı kaybetmedi. Planımız 21. yüzyılı kazanmak. Bunun için müttefik arıyoruz.” dedi.

Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkilere de değinen Orbán, Macaristan’da 500 Türk firmasının, Türkiye’de ise 100 Macar şirketinin faaliyet gösterdiğini ve iki ülke arasındaki mal ticaretinin son on yılda ikiye katlandığını belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise iki ülke arasındaki ticaret hacmini 6 milyar dolar seviyesine çıkarmak için gerekli adımların atılacağını ve yeni alanlarda işbirliğinin genişletileceğini vurguladı.

Toplantı ayrıca Macaristan’ın AB Dönem Başkanlığı, Ukrayna ve Gazze’deki savaş, ve enerji güvenliği konularını da kapsadı. Türkiye Cumhurbaşkanı, Macaristan’a desteklerini belirtti ve savaş durumunun çözümünde ateşkesin ve diplomasi yolunun önemini vurguladı.

Erdoğan’ın resmi ziyareti sırasında Macar Devlet Başkanı Katalin Novák ile özel bir toplantı gerçekleşti ve Türk TOGG elektrikli aracı Macar Başbakanı’na hediye edildi, karşılığında Macar Başbakanı da ona Mezőhegyes’te yetiştirilen Nóniusz atını hediye etti.