Wildfires rip through popular Turkish beach resort as hotels evacuated - inews

Popüler Türk plaj tatil beldesi orman yangınları ile sarsıldı: Oteller tahliye edildi

Türkiye’de sıcaklıkların 40°C’nin üzerine çıkması nedeniyle şiddetli bir sıcak dalgasından sonra yangınlar çıktı. Yangınlar, Türkiye’nin güneydoğusunu etkileyerek Ege kıyısındaki bir plaj tatil beldesi olan Kuşadası’nı vurdu. Diyarbakır ve Mardin illerinde yangınları söndürmek amacıyla helikopterler ve uçaklar sevkedildi ve bazı bölgelerdeki oteller tahliye edildi. İzmir’in Selçuk ilçesinde, gece boyunca gece görüş kameralarıyla donatılmış uçaklar yangınla mücadele etti ve karadan ve havadan çabalar bugün de devam etti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yangının kaynağını araştırmak için bir soruşturma başlatıldığını belirtirken, “tarla yakma” olarak adlandırılan ve araziden tarımsal kalıntıları kaldırmak için kullanılan bir tarım yöntemi olan tarla yakmanın muhtemel bir sebep olabileceğini belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, turistlerin aşırı sıcaklıkla başa çıkmalarına yardımcı olmak için seyahat rehberlerini güncelledi ve yerel otoritelerin “konaklama yerlerini terk etmelerini” isteyebileceğini söyledi.

Bu, Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’ne göre Türkiye’nin yılın 75. yangını olmakta olup hazirana kadar 31,900 dönüm arazinin tahrip edildiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı, seyahat tavsiyelerini belirlerken Britanya vatandaşlarının güvenliğinin ana endişesi olduğunu vurguladı ve her ülke için seyahat tavsiyeleri konusunda güncel bilgileri içerecek şekilde sürekli olarak incelemektedir.

Bu durum, bu ayın başlarında Diyarbakır ve Mardin’in güneydoğusunda 12 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre, yangınların ardından 78 kişi de yaralanmıştır. Aynı bölge, üç yıl önce de orman yangınlarıyla vurulmuş ve dokuz kişinin ölümüne yol açmıştı.

Geçen yıl, Türkiye sınırındaki ülkenin kuzeydoğusunu harap eden yangınlar, Yunanistan’ı da etkilemişti. Umutsuz durum ortasında, Aleksandroupolis Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire olarak çalışan Nikos Gioktsidis, “27 yıldır çalışıyorum. Buna benzer hiçbir şey görmedim. Sedyeler her yerde, hastalar burada, serumlar şurada – bir savaş gibi, bir bombanın patlamış gibi” dedi.