Cristiano Ronaldo hugs Bruno Fernandes after a Portugal goal

Ronaldo, Bernardo Silva ve Fernandes’ten Euro 2024’te Türkiye’ye karşı galibiyet: Final skoru ve rekorlar

Portekiz, Dortmund’daki etkileyici 3-0 galibiyetiyle Türkiye’yi yenerek, Euro 2024’ün 16 Tur’u garantiledi. Roberto Martinez’in adamları, Bernardo Silva ve Bruno Fernandes’in golleri ile Samet Akaydın’ın kendi kalesine attığı golle kazanırken, Selecao’ya iki maçta iki galibiyet getirdi. Cristiano Ronaldo’nun skora katkı yapamadığı bir başka maç olmasına rağmen, Fernandes’e bir gol pası vererek Avrupa Şampiyonası finallerinde rekor yedinci asistine ulaşmayı başardı. Diğer yandan, tecrübeli savunmacı Pepe, yine örnek bir performans göstererek, dört ikili mücadele kazanmış ve yedi topu çıkartarak takımına temiz bir sayfa açmasına yardımcı oldu.

Sonuç olarak Portekiz, grup lideri olarak tur atlamayı garantiledi, Türkiye ise ikinci sıradan geçme favorisi olmaya devam ediyor. Grubun diğer maçında ise 1-1 berabere biten Gürcistan ve Çekya, hala elemelere katılma şansına sahiptir.

Manchester City’nin yıldız oyuncusu Silva, daha önce büyük turnuva finallerinde hedefi bulmamışken, nihayet 950 dakikanın ardından gol bulmayı başardı. Rafael Leao ve Nuno Mendes’in sol kanatta iyi bir şekilde kombinasyon yapmalarının ardından gelen düşük bir pas sonrasında, Silva, topu Manchester United’ın Altay Bayındır’ından güçlü bir şekilde şutlayarak gol attı.

Türkiye’nin Signal Iduna Park’taki destekçileri maç öncesinden beri coşkuluydu, ancak korkunç bir hata, Portekiz’e ikinci golünü hediye etti. Joao Cancelo, Ronaldo’nun koşusunu hassas bir pasla bulamadı, ancak o pozisyonu kapan Akaydın, kalecinin pozisyonunu kontrol etmeden Bayındır’a geri pas verdi. Bayındır ve Zeki Çelik topun çizgiyi geçmesini engellemeye çalıştılar ancak zamanında ulaşamadılar.

Eğer Vincenzo Montella’nın devre arasında verdiği mesaj takımının hala yarışta olduğu yönündeyse, 10 dakika sonra bir gol daha yemelerini engelledi. Celik, Ronaldo’yu ofsayt pozisyonuna soktu ve basit bir top atışı, Akaydın’ı geçmeyi başardı ve sadece kalecinin üstesinden gelerek takım kaptanı Fernandes’e kolay bir gol imkanı sağlıyordu.

Türkiye, Guler’i son 20 dakikada oyuna dahil etmesine rağmen, Real Madrid’in oyuncusunun oyuna girmesini talep eden taraftarlarının baskısından sonra skoru almak için çok uğraştı, ancak Portekiz saha içinde savunmalarında dikkatliydi. Türkiye’nin Selecao’nun ceza sahasına nüfuz ettiği durumlarda bile, Pepe bir dev gibi gözüktü.

Portekiz, son çeyrekte oldukça sakin geçen maçta mola tahtalarına ek gol atmış olabilirdi, fakat dört ayrı seyirci, Ronaldo’ya selfie çektirmek için sahaya girdi ve bu durum, organizatörler hakkında sorular sormaya yol açacak. Ronaldo kendisi anlaşılır bir şekilde sinirlenirken, Martinez’in kenarda güvenlik görevlileriyle konuşurken görüldü.

Sadece futbol açısından bakıldığında, her ikisi de oldukça memnun olacaklar. Portekiz, grubunu bir maç öncesinde bitirerek eleme turuna geçti ve şampiyonluk için gerçek bir iddiaya sahip görünüyor.