Siber Güvenlik Bütçeniz Bir Atın Arka Ucudur

Uzay mekiğinin tasarımı, Roma savaş arabalarının tekerlek izlerine dayandığı, bu izlerin de tekerlekli arabaların izlerine etki ettiği bir internet efsanesi olduğu ortaya çıktı. Bu durum, gelecekteki ulaşım sistemlerinin tasarımı için de temel oluşturuyormuş. Şaşırtıcı bir ölçüye dayanan bu gerçek, şimdiye kadar göz ardı edilmiş.
Bazılarının bütçesi var, bazılarının ise yok, bir de bazılarının hâlâ aynı bütçe ile uğraştığı bir gerçek var. Siber güvenlik bütçelerinin genellikle önceki yılın bütçelerine dayandığını ve yeni teknolojiler için eklemeler yapıldığını söyleyebiliriz. Ancak, önemli olan sadece para değil, bütçenin doğru alanlara harcanması.
Bütçe süreci tahmin edilecek gibi değil. Eldeki mevcut bütçenin yıllar öncesine dayandığı, teknolojinin ise sürekli geliştiği bir gerçek var. Siber güvenlik programlarının bütçeleri konusunda dengeyi sağlamak da bir hayli zorlu bir süreç.
Son olarak, siber güvenlik programlarının geçmişteki bütçe kısıtlamaları nedeniyle gereksiz yere sınırlanıp sınırlanmadığını görmek için gerçekçi bir bakış açısına sahip olmalısınız. Bu kabul, durumu iyileştirmenin ilk adımı olabilir. 1990’lardaki yeniden yapılanma konsepti artık siber risk ölçümü ve optimizasyon araçları ile daha pratik hale gelebilir. Ancak bu da başka bir yazının konusu.