Soaring Nvidia briefly beats Apple's $3 trillion valuation as it sets Wall Street barreling toward records - Fortune

Soaring Nvidia briefly beats Apple’s $3 trillion valuation as it sets Wall Street barreling toward records – Fortune

Merhaba okuyucular! Bugün size Wall Street’teki son gelişmelerden bahsedeceğim. Yapay zeka teknolojisi çılgınlığı hisseleri daha da yukarı göndermeye devam ederken Wall Street rekorlar kırdı. Kesinlikle inanamayacağın bir haber var! Nvidia’nın pazardaki toplam değeri ilk kez 3 trilyon doların üzerine çıktı.

S&P 500 endeksi, iki hafta önce rekor kırdığı seviyenin üstüne çıkarak %1.2 yükseldi. Nasdaq endeksi ise %2 artışla birlikte rekor kırdı. Dow Jones Sanayi Endeksi, teknolojiye daha az odaklanmasına rağmen, piyasada %0.2’lik bir artışla geride kaldı.

Teknoloji şirketlerinden beklenenden daha iyi kar raporları da piyasayı canlandırdı. Hewlett Packard Enterprise, yapay zeka sistemlerine dair güçlü satışın şirketi beklentilerden daha iyi sonuçlar sunmasına yardımcı olduğunu söyleyerek %10.7 artış yaşadı. Ayrıca, mali tahminlerini yıl için yukarı çekti.

Şirketler, yeni teknolojinin ne kadar para kazanacağı konusundaki Wall Street’in uçuk beklentilerini şimdiye kadar karşıladı. Bu durum, hisseleri uçurmaya devam etti, genel ekonominin ve faiz oranlarının ne yaptığının pek de önemi kalmadan.

Nvidia, kendi yonga çiplerinin büyük bir kısmını yapay zekaya yatırarak öncülük ediyor ve bu yılki kazancını %147’nin üzerine çıkararak %5.2 artışla daha da yukarı taşıdı. Nvidia, S&P 500’ü yükselten güçlü ithalatların neredeyse rutin hale gelmesiyle bir kez daha dikkatleri üstüne çekti.

Şirket ayrıca Microsoft ve Apple ile birlikte toplam değeri 3 trilyon doları aşan ilk üç Amerikan şirketinden biri oldu. Apple de Çarşamba günü %0.8 artışla bu kilometre taşı değeri yeniden kazandı.

Diğer büyük teknoloji şirketleri de piyasayı yukarı yönlü itti. Microsoft %1.9, Meta Platforms %3.8 ve Broadcom ise %6.2 arttı. Siber güvenlik şirketi CrowdStrike, son çeyrekte beklentilerden daha iyi kar ve gelir açıkladıktan sonra %12 artış yaşadı.

Tüm bunların sonucunda S&P 500 endeksi 62.69 puan artarak 5,354.03’e yükseldi. Nasdaq endeksi 330.86 puan artışla 17,187.90’a, Dow endeksi ise 96.04 puan artışla 38,807.33’e yükseldi.

ABD ekonomisinin büyümesinin yüksek faiz oranlarının baskısı altında zayıfladığına dair raporlar ortaya çıktıktan sonra hisseler son zamanlarda sallanıyordu. Wall Street aslında bu tür bir yavaşlamanın gelmesini umuyordu çünkü bu enflasyonu düşürebilir ve Fed’in beklediği faiz indirimlerini gerçekleştirme olasılığını artırabilirdi.

Ancak, aynı zamanda, ekonomiyi bir resesyona sürükleyebilecek bir aşırı uç konumu da beraberinde getirebilir. Bu en nihayetinde hem ekonomiyi hem de yatırım fiyatlarını olumsuz etkiler.

Büyük olasılıkla ABD hükümetinin her ay yayımladığı iş raporu olan Tarım Dışı Bordro verisi bekliyor olacağız. Bu rapor gibi daha kapsamlı olan verilerin işaret ettiği üzere genel olarak işe alımın hafifçe arttığı görülebilir. Umarım iş piyasası büyümesini yavaşlatır ama geniş çapta işten çıkarmalara yol açmaz.

En kötü senaryo, iş piyasasına dair ve geri kalan ekonomiye dair verilerin tahminlerden daha güçlü gelmesi durumunda olabilir. Bu durumda Federal Reserve’nin ana faiz oranlarını daha da yükseltmeyi düşünmesi daha büyük bir baskı oluşturabilir. Ama bu durumu diğerlerine göre daha az olası gördüğümü belirtmeliyim.

Son olarak, yurtdışındaki borsalarda Avrupa’da faiz kararı alınacak gibi görünen Perşembe gününe kadar endeksler yükselişte. Uzak doğudaysa, Tokyo ve Şanghay endeksleri %0.9 ve %0.8 düşerken, Seul’de %1 artış yaşandı. Yapay zeka trendlerinden haberdar olmak ve iş dünyasının geleceğini yakından takip etmek için Eye on AI bültenine abone olmayı unutma, ücretsiz kayıt olabilirsin.