SON DAKİKA HABERİ: En düşük emekli aylığı artıyor: Komisyonda kabul edildi - NTV

SON DAKİKA HABERİ: En düşük emekli aylığı artıyor: Komisyonda kabul edildi – NTV

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile ilgili son dakika haberi sizlerle! 53 maddelik yasa teklifiyle en düşük emekli aylığı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme sayesinde 3,7 milyon kişinin emekli aylıkları arttırılacak. En düşük emekli maaşı alanlara Ağustos ayında 12 bin 500 liralık maaş ödenecek ve Temmuz ayı için de 2 bin 500 liralık fark ödemesi yapılacak. Bu artışın bütçeye maliyeti ise 33,2 milyar lira olarak öngörülüyor.

Emekli olan ve aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişilere sağlanan 5 puanlık destek primi ise EYT tartışmalarıyla gündeme gelmişti. Vergi paketi kapsamında yurt dışı çıkış harcı bedeli 150 liradan 500 liraya yükseltilecek ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Ayrıca küresel şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri kârdan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi alınacak. Kamu özel işbirliği şirketlerinden alınacak vergi ise yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılacak.

Kanun teklifi ile kayıt dışılık ve usulsüzlük konularında önlemler alınacak. Serbest meslek kazancı elde edenler ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefleri belirlenen zamanlarda hasılatlarının tespit edilecek ve uyumsuzluk durumlarında izaha davet edilecek. Kayıt dışı faaliyetlerde bulunanlara kesilecek vergi ziyaı cezaları artırılacak ve özel usulsüzlük cezalarında ciddi yaptırımlar uygulanacak.

Sonuç olarak Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile emekli aylıklarının artırılmasının yanı sıra vergi düzenlemelerinde de önemli değişiklikler yapılması hedeflenmektedir. Bu düzenlemelerle kayıt dışılıkla mücadele edilmesi ve vergi usulsüzlüklerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Özellikle emeklilerin maddi durumlarının iyileştirilmesi ve adaletin sağlanması amaçlanan bu yasa teklifi, ülke ekonomisine de olumlu etkiler yapması beklenmektedir.