SpaceX launches Türkiye's 1st homegrown communications satellite to orbit (video) - Space.com

SpaceX, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusunu yörüngeye fırlatıyor (video) – Space.com

Türkiye’nin ilk yerli üretim iletişim uydusu, bugün (8 Temmuz) SpaceX tarafından yörüngeye gönderildi. Türksat 6A aracı, Florida’nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nden gün içinde 7:30 EDT (2330 GMT) ‘de Falcon 9 roketi tarafından fırlatıldı. Falcon 9’un ilk aşaması planlandığı gibi kısa bir süre sonra dünyaya geri döndü. Fırlatmadan yaklaşık 8,5 dakika sonra, Falcon 9’un Just Read the Instructions adlı droneship’inde Atlantik Okyanusu’na konuşlandı. Bu konuda SpaceX’in misyon açıklamasına göre bu belirli roketin 15. fırlatma ve inişiydi.

Roketin üst aşaması ise Türksat 6A’yı geosenkron transfer yörüngesine doğru taşımaya devam etti ve planlandığı gibi fırlatılmanın üzerinden 35,5 dakika sonra uzaya bıraktı. Türksat 6A daha sonra kendi yolunu çizecek ve Hürriyet Daily News’e göre sonraki bir ay boyunca hizmete girmeden önce final yörüngesine ulaşacak.

Türksat 6A, Türkiye’nin ilk tamamen yerli üretim iletişim uydusu olarak, İngilizce dilinde Türk gazetesi tarafından bildirildi. “Türksat 6A, ülkenin uydu kapsama alanını genişletecek ve televizyon yayıncılığı ihtiyaçlarını karşılayacak” dedi. Uraloğlu;”Daha önce hizmet verilmeyen Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeler, Turksat 6A ile kapsama alınacak ve 5 milyar insana ulaşacak” dedi.

Bu haber, başarılı fırlatma, roket inişi ve uydu konuşlandırma hakkındaki haberlerle 8 Temmuz ET saati 20:15’te güncellendi. Türk haberlerine göre, Türksat 6A iletişim uydusu, uzaya çıkarıldı ve Türkiye’nin yerli iletişim uydusu ağını güçlendireceği belirtildi. Uydu, yayın hizmetine girmeden önce kontrollerden geçecek ve hizmete sunulacak. Bu durum Türkiye’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından belirtilmiştir.