Shaheen, Tillis Issue Joint Statement Recognizing Türkiye’s Contributions to NATO and Urging Swift Approval of ... - Senator Jeanne Shaheen

Tillis ve Shaheen, Türkiye’nin NATO’ya Katkılarını Tanıyan ve Hızlı Onay İsteyen Ortak Açıklama Yaptı

ABD Senatörleri Jeanne Shaheen (D-NH) ve Thom Tillis (R-NC) olan ABD Senato NATO Gözlemci Grubu’nun Eş Başkanları, NATO Parlamenterler Meclisi Türk heyeti ile bir araya gelerek Türkiye’nin NATO ve Avrupalı güvenliğine katkıları için övgüde bulunarak, İsveç’in NATO’ya katılma protokollerini hızla onaylaması çağrısında bulundular.

Senatörler, “Türkiye, önemli bir NATO müttefiki ve ittifaka anlamlı katkılarını ve Ukrayna’ya karşı sabit diplomatik ve insani desteğini takdirle karşılıyoruz” dedi. “Ancak, Türk Parlamentosunun İsveç’in NATO’ya katılımı için oylamayı ertelemesi bizi endişelendiriyor. İsveç, Türkiye ile yaptığı anlaşmanın gerekliliklerini yerine getirmesine rağmen ve otuz NATO üyesinin yirmi sekizi tarafından onaylanmasına rağmen, Türkiye’nin onaylanma zamanlaması sürekli kayıyor. Türkiye’nin, daha fazla gecikmeden NATO’ya katılım protokollerini ilerletmesi gerekiyor. ”

Senatörler devam etti, “İsveç, bugünün zorluklarıyla ve yarının tehditleriyle daha iyi başa çıkmamızı sağlayacak benzersiz yeteneklerle ittifaka katkıda bulunacak. Ayrıca, İsveç’in önümüzdeki NATO Zirvesi’nde yer alması da hayati önem taşımaktadır. NATO, Vladimir Putin’in kışkırtmadan, yasa dışı savaşını sürdürdüğü Ukrayna’yı destekleme konusunda kararlı bir şekilde durdu. Avrupa’da demokrasi ve barışa olan bağlılığı paylaşan yeni bir üye karşılamak, ittifakın Putin’i sorumlu tutmaya devam etmesi açısından birleşik kalmaya devam edecektir. Yeni yılı 32 NATO Müttefiki ve İsveç’i en yeni üyelerimiz olarak kutlamalıyız. Macaristan ve Türkiye, İsveç’in üyeliğini gerçeğe dönüştürmek için gecikmeden hareket etmelidir.”

Shaheen ve Tillis, 7 Aralık’ta Türk temsilcilerinden oluşan bir heyetle bir araya geldi. Bu heyet NATO Parlamenterler Meclisi Türk Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu da içeriyordu. Senatörler, 2018’de birlikte yeniden başlattıkları Senato NATO Gözlemci Grubu’nun eş başkanları olarak, Atlantik ittifakına destek verme ve İsveç’in NATO’ya katılma sürecine destek sağlama konusunda Senato’da partilerüstü çabaların liderliğini yapmaktadırlar. Şubat 2023’te, Senatörler Shaheen ve Tillis, Biden Yönetimine bir mektup göndererek, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamadan F-16 uçakları talebini değerlendirmeyeceklerini açıkça belirttiler. Bu buluşmaya ait fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

Senato NATO Gözlemci Grubu’nun eş başkanları olarak, Shaheen ve Tillis, ayrı ek birlikte, Finlandiya ve İsveç’in transatlantik ittifaka katılma niyetlerini açıklamalarının ardından Başkan Biden’a bir destek ve hızlı katılım için bir mektupla liderlik ettiler. Shaheen ve Tillis tarafından 2018’de yeniden oluşturulan Senato NATO Gözlemci Grubu’nun genişletilmiş bir misyonu bulunmaktadır; ittifak üyelerinin savunma harcamalarına yapılan taahhütleri, askeri yeteneklerin yükseltilme süreci, ittifakın terörle mücadele kabiliyeti, NATO’nun genişlemesi ve NATO üye devletlerin olağandışı savaş tehditlerine nasıl karşı koyabilecekleri konusunda Senato dışı komiteleri yakın bir şekilde izlemek ve bilgilendirmektir. Shaheen, ABD-Avrupa ilişkilerinde önde gelen bir ses olmanın yanı sıra Karadeniz bölgesindeki Amerikan dış politikasında da öncü bir isimdir. Ekim ayında, Shaheen ve Nebraska Senatörü Pete Ricketts (R-NE), Karadeniz bölgesindeki güvenlik üzerine Department of State’in stratejisinin uygulanması hakkında bir alt komite toplantısının başkanlığını yapmışlardır.