Tombili the Istanbul cat, internet sensation, forever honored with bronze statue- Republic World - Republic World

Tombili the Istanbul Cat: İnternet Fenomeni, Sonsuza Kadar Bronz Heykel İle Onurlandırıldı

Istanbul’da yetkililer, Ziverbey mahallesinden tombili olan kilolu kedinin anısına yapılan bir saygı gösterisi nedeniyle takdir topladılar. ‘Tombili’, bu yılın başlarında kaldırımda uzanırken çekilen bir fotoğrafıyla küresel şöhret kazandı. Ziverbey sakinleri, tombilinin umursamaz tavrını takdir ettiler ve kedi sosyal medya fenomenine dönüştü. Ziverbey yerlileri, “Kalbimizdesin, sokağımızın maskotu” gibi mesajlar içeren afişlerle tombilinin kaybını yasladılar. Change.org’da 17.000 imza toplayan bir dilekçeye cevap olarak, Kadıköy Belediyesi resmi olarak tombilinin kamusal yaşama katkısını anma kararı aldı.

Ünlü yerel heykeltıraş Seval Şahin, kedinin ünlü duruşunu yeniden yaratan bronz bir heykel yaptı ve açılış 4 Ekim Dünya Hayvanlar Günü’nde gerçekleştirildi. Törene yüzlerce kişi katıldı ve saygılarını göstermek için mumlar, kedi maması ve çiçek bıraktılar. Etkinlik, Türk televizyonunda da yer aldı. Etkinlikte Kadıköy belediye başkan yardımcısı Başar Necipoğlu, bölgedeki hayvanseverlere anıtın oluşturulmasını mümkün kıldıkları için minnettarlığını dile getirdi.

Kedi sevgisi ile tanınan İstanbul, yerel halk tarafından iyi bakılan yüzbinlerce sokak kedisi ev sahipliği yapan bir şehirdir. Şehrin kedi sevgisi, “Bir kedi öldürürsen, Tanrı’nın affını kazanmak için bir cami inşa etmelisin.” şeklindeki atasözlerine yansır. Bu söz, Hz. Muhammed’in en sevdiği evcil hayvanı, Muezza adındaki bir kediye dayanan bir halk masalından ortaya çıktığına inanılmaktadır. Efsaneye göre, Peygamber Muhammed’in namaz cübbesinin kolu üzerinde uyuyan kediyi rahatsız etmemek için, Muhammed onun rahatsız edilmemesi için kolunu makasla kesti. Hikayenin diğer bir versiyonu ise Muezza’nın peygamberi ölümcül bir yılandan kurtararak kedilere daima ayakta inme ününü kazandırdığını öne sürmektedir.