Tüm işçileri ilgilendiriyor! İş yerinin 'sigara cezası' yargıdan döndü: Mahkemeden emsal karar - Hürriyet

Tüm işçileri ilgilendiriyor! İş yerinin ‘sigara cezası’ yargıdan döndü: Mahkemeden emsal karar – Hürriyet

İzmir’deki bir alışveriş merkezinde mağaza çalışanı Emrah Aksın, vatandaşların da kullandığı açık hava bölümünde sigara içtiği gerekçesiyle AVM yönetimi tarafından iş yerine yazılan 3 bin TL cezanın maaşından kesilmesi durumunu yargıya taşıdı. İş mahkemesi, işverenin çalışanı nedeniyle uğradığı maddi zararın tahsili için ancak İş Kanunu ve diğer ilgili kanunlarda belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde maaştan kesinti yapabileceği gerekçesiyle kesintinin iptaline hükmetti. Bu karar, milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir emsal niteliği taşıyor.

Karşıyaka ilçesinde bir alışveriş merkezinde mağaza çalışanı olan Emrah Aksın, geçen yıl ağustos ayında, vatandaşların da kullandığı açık hava bölümünde sigara içti. AVM yönetimi, personelin bu alanı kullanamayacağı gerekçesiyle Aksın’ın çalıştığı firmaya 3 bin TL ceza kesti. Firma da cezayı Aksın’ın maaşından tahsil etti. Aksın, hem çalıştığı firmayla hem de AVM yetkilileriyle görüşüp kesintinin iptal edilmesini talep etti ancak sonuç alamadı. Bunun üzerine Emrah Aksın, avukatı Cansu Akkaş aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Karşıyaka 2’nci İş Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, kesintinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi ve işverenin maaştan kesinti yapabilmesi için belirli şartların gerçekleşmesi gerektiğine hükmetti.

Emrah Aksın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, durumu en başından beri firmanın yönetimine ilettiğini ancak sonuç alamadığını belirtti. Kendisini haklı bulanların mahkemenin verdiği kararın arkasında olduğunu vurgulayan Aksın, bu davayı binlerce kişi adına açtığını ve benzer durumda olan işçiler için emsal niteliği taşımasını umduğunu ifade etti. Avukat Cansu Akkaş da işverenin kesinti yapabilmesi için belli şartların olması gerektiğini, bu tür kesintilere karşı işçilerin bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. Mahkemenin verdiği kararın milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir emsal niteliği taşıdığını belirtti.