Turkish, US top diplomats address Gaza crisis in phone call - Hurriyet Daily News

Türk ve ABD dışişleri bölgelerden sorumlu yetkilileri, Gazze krizini telefon görüşmesinde ele aldı – Hürriyet Daily News

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’deki artan durumdan, ikili ilişkilere kadar bir dizi acil konuyu ele almak üzere telefonla görüştü. Diplomatik kaynaklar, 17 Aralık’taki görüşmenin ikili ilişkiler, bölgesel endişeler ve küresel konuları kapsadığını ortaya koydu. Ancak odak noktası, devam eden İsrail-Hamas savaşıydı ve Beyaz Saray’ın bildirisine göre, bu konuya insanî yardımın bölgeye hızlandırılması konusunda önemli bir vurgu yapıldı.
Baş diplomatların görüşmesi, 7 Ekim’de Hamas’ın saldırısıyla başlayan çatışmaların patlak vermesinden bu yana telefonla yaptıkları serinin bir parçasıydı. Fidan, Gazze ve Batı Şeria’daki koşulların endişe verici derecede kötüleştiğini ileterek ABD’ye saldırıları durdurmak için etkisini kullanması çağrısında bulundu. Bu talep, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın Kuveyt’e ziyaretinin tam olarak ne zaman yapılacağını içeren geniş kapsamlı bölgesel bir turun bir parçası olarak gelirken yapıldı. Bu tur, daha önce kalıcı bir ateşkesi müzakere eden Katar’ın yanı sıra İsrail ve Katar’ı da ziyaret edecektir.
Türk bakan, kapsamlı bir ateşkesin sağlanmasının önemini vurgulayarak, “İsrail’i müzakere masasına getirmek için” ardışık diplomatik çabaları destekledi. Bu arada, Washington’ın açıklaması, “İsveç’in NATO üyeliğinin en kısa sürede onaylanmasının önemini” ele aldığını, stratejik önemini vurguladığını doğruladı. Toplantı ayrıca ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları satışını ve savunma sanayinde iş birliği olanaklarını keşfetti.
Ankara, NATO genişleme görüşmelerinde etkisini kullanma olasılığına sürekli olarak işaret ediyor ve Türk parlamentosunun, ABD Kongresi’nin uçak satışını onaylamaması halinde İsveç’in başvurusunu onaylamayacağını iddia ediyor.