Application for Schengen visa

Türkiye, AB ile Vize Engellerini Hafifletmek İçin Görüşmelerde, Dışişleri Bakan Yardımcısı Açıkladı – SchengenVisaInfo.com

Türkiye’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, ülkenin temsilcilerinin AB temsilcileriyle vize kolaylaştırma konusunda görüşmeler yaptığını belirtti. Bozay’ın açıklamasına göre, her iki tarafın yetkilileri, mevcut kuralların nasıl kolaylaştırılabileceğini görüştüler. Türkiye’nin öğrenciler, işadamları, sanatçılar, akademisyenler ve medya profesyonelleri için kolaylaştırılmış bir Schengen vize başvuru süreci talep ettiği bildirildi. Ayrıca, Türk yetkililerin, yukarıdaki grupların vize başvurularının daha hızlı işlenmesini ve uzun bir süre beklemeksizin belge almasını talep ettikleri belirtildi.

AB henüz konuyla ilgili resmi bir açıklamada bulunmadı, ancak Bozay ülkenin yakında iyi haberler beklediğini söyledi. Aynı zamanda, ülkenin bazı bölgelerinde olumlu bir trendin yaşandığını belirtti. Buna göre, randevu süresi dört haftadan iki haftaya düşürüldü.

Türkiye ve AB, ilişkilerini geliştirmek adına son zamanlarda önemli bir adım attı. Bu nedenle, Türkiye, sadece vize süreçleriyle ilgili değil, diğer işbirliği alanlarında da iyileşme bekliyor.

AB Komisyonu, Türkiye ile vize kolaylaştırması konusunda daha fazla adım atılması konusunda öneride bulundu. Komisyonun kapsamlı bir raporunda, vize kolaylaştırmanın, blok ve Türkiye arasındaki insanlar arasındaki temasın geliştirilmesinin ana yönlerinden biri olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olivér Várhelyi, Türkiye ile iyi ilişkilerin sürdürülmesinin önemine dikkat çekerek, vize kolaylaştırması konusunda önerilen faaliyetleri desteklemenin acil bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Ayrıca, Várhelyi, özellikle öğrenciler ve işadamları için Türkiye vatandaşlarına vize başvurularına kolay erişim sağlanması gerektiğini ve uzun süre geçerli çoklu giriş vizeleri verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye, 24 yıldır AB üyelik adayı konumunda. Ancak, ülkenin bazı koşulları karşılamadığı için üyelik görüşmeleri durduruldu. Ülke, vatandaşları için kolaylaştırılmış Schengen vize kuralları talep ediyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önceki yıllarda, AB’nin aldığı önlemleri eleştirerek, reddetme oranlarının hala yüksek olduğunu belirtti ve vizeyle ilgili sorunlara hızlı bir çözüm istediklerini vurguladı.