Turkey today, Türkiye tomorrow: U.N. accepts request to change country name - The Washington Post

Türkiye bundan böyle Türkiye olacak: BM, ülke adının değiştirilmesi talebini kabul etti – The Washington Post

Birleşmiş Milletler’in Türkiye’nin resmi adını değiştirme talebini kabul etmesinin ardından, telaffuz eğitimlerinde bir artışa neden olacağı kesin olan bir adım atıldığı açıklandı. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu hafta ülkesinin Dünya ve diğer uluslararası kuruluşlardan talep ederek uluslararası alanda “Türkiye” kullanılmasını isteyeceğini duyurdu.

BM Genel Sekreteri sözcüsü Stéphane Dujarric, değişikliğin yürürlükte olduğunu perşembe günü açıkladı. “Bize böyle talepler gelmesi olağan değildir,” dedi. Türkiye’nin İngilizce adının Türkçe adıyla uyumlu hale getirilmesi hareketidir. İki kelime benzer şekilde telaffuz edilir, ancak Türkiye’nin sonunda “yay” olarak telaffuz edilen fazladan bir hecesi vardır.

Ülke, kuruluşundan (1923) sonra resmi adını Türk halkına, en az Ortaçağlardan beri o bölgede yaşayanları ifade etmek için kullanılan bir terim olan Türkiye Cumhuriyeti veya Türkiye olarak benimsemişti. Yeni cumhuriyetin kurucusu olan Mustafa Kemal’e daha sonra “Türklerin babası” anlamına gelen unvanı Atatürk verildi.

Ülkenin İngilizce adının en az bir asırdır Türkiye olarak bilindiğine ve bu ismin ülkede de bazen kullanıldığına rağmen, Türkiye ismi için bir talep artmaktadır. 2020 yılında, bir Türk ihracatçılar grubu, markalama standardizasyonunu sağlamak amacıyla tüm etiketlerinde “Made in Türkiye” kullanacaklarını duyurdu.

Bu adım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2021’de yayınladığı bir kararname ile resmi hale getirildi. Erdoğan’ın kararnamesinde “Türkiye kelimesi Türk milletinin kültürü, medeniyeti ve değerlerini en iyi şekilde temsil etmektedir ve ifade etmektedir,” denildi.

Yeni isim sadece Türkiye’nin yanı sıra “Turkei” ve “Turquie” gibi uluslararası alanda kullanılan diğer isimlerin yerine geçecektir. Erdoğan hükümeti, bu adımı ülkenin dünya çapında ticaret pozisyonunu güçlendirmek amacıyla bir ekonomik markalaşma çalışması olarak lanse etti.

Türkiye ekonomisi, Cumhurbaşkanının faiz oranlarını düşürme çabalarına rağmen hızla artan enflasyon nedeniyle aylardır krizde. Türk lirasının düşük değeri, ülkeden yapılan ihracatı nispeten ucuz hale getiriyor, ancak ekonomistlere göre ülkenin yüksek maliyetli ara malı nedeniyle ticaret açığı devam edecek.

Türkiye’de genel seçimlerin sadece bir yıl sonra yapılması bekleniyor. Ekonomi, 2003 yılından beri iktidarda olan Erdoğan için önemli bir konudur.

İsim değiştirme konusundaki bir başka motivasyon gurur olabilir. Devlet yayıncısı TRT World’den yayımlanan bir makalede, “Türkiye” kelimesinin sadece bir isim olarak kullanılmasının ötesinde, bazı olumsuz tanımlamalara sahip olduğu belirtilmiştir. Tarihçiler, kuşun aslında yerine adlandırıldığını söylüyorlar – ya çünkü ilk kez Kuzey Amerika’dan getiren tüccarlar Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelirlerdi, o zamanlar İngilizce olarak Türkiye olarak biliniyorlar, ya da zaten Osmanlı tüccarları tarafından getirilen başka bir kuşa benzediğini düşündüler.

Ülkeler tarih boyunca çeşitli nedenlerle isimlerini değiştirmiştir. Son yıllarda, Hollanda coğrafyasını daha doğru temsil etmek için isim Hollandayı terk etti; Svaziland bağımsızlığının 50. yılı şerefine Esvatini adını aldı; ve Makedonya komşusu Yunanistan’ı tatmin etmek için adının yanına “Kuzey” ekledi. Bu tür adımlar bazen kafa karışıklığına yol açabilir.