Turkiye's FM Fidan arrives in Islamabad on official visit - Pakistan Today

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan Resmi Ziyaret için Islamabad’a Varışı – Pakistan Today

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iki ülke arasındaki ilişkilerin durumunu gözden geçirecek ve yaklaşan yüksek düzeyli görüşmeler için hazırlıkları değerlendirecek.

13.05.2021 tarihinde Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistan’a resmi iki günlük bir ziyaret için İslamabad’a geldi. Fidan, Afganistan & Batı Asya’dan Sorumlu Ek Dışişleri Sekreteri Büyükelçi Ahmed Naseem Warraich tarafından karşılandı. Ziyaret sırasında Fidan, Başbakan Muhammed Şehbaz Şerif ile bir araya gelecek ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Senator Muhammed İshaq Dar ile geniş kapsamlı görüşmeler yapacak.

İki taraf, birlikte çalışmanın durumunu gözden geçirecek ve iki ülke arasındaki yaklaşan yüksek düzeyli görüşmeler için hazırlıkları değerlendirecek. Diplomatik kaynaklara göre, “Toplantılarda, ikili işbirliği yanı sıra uluslararası ve bölgesel durum tartışılacak. Ayrıca, 7. Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi için hazırlıklar da gözden geçirilecek.”

Geçen 19 Nisan’da, Başbakan Şehbaz, hükümetinin Turkiye ile ekonomik ilişkileri ve ticaret ortaklığını daha da güçlendirmeye kararlı olduğunu tekrar etmişti. Başbakan, Başbakanlık Ofisi’nde kendisini ziyaret eden Türk yatırımcılar heyetiyle görüşürken bunu ifade etmişti. Türk yatırımcılar, başbakanın liderliğine olan güvenlerini ifade ederken Pakistan’ın çeşitli alanlarına yatırım yapmaya büyük bir ilgi göstermişlerdi.

Başbakan, Pakistan ve Türkiye halklarının asırlık kardeşlik ilişkisine sahip olduğunu belirtmişti. Yabancı yatırımlardan tam anlamıyla faydalanmak için sistemde reformlar yapıldığını ifade etmişti. Türkiye’nin Pakistan Büyükelçisi Mehmet Pacacı, CEO Terminal YAPI Cenk Coskun ve diğer Türk ve Pakistanlı yetkililer toplantıya katılmıştı.

Nisan ayında, Türk Genelkurmay Başkanı Gen. Metin Gurak, Pakistan’ın en yüksek askeri madalyalarından biriyle ödüllendirildi. Cumhurbaşkanı Asif Ali Zardari tarafından Islamabad’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen özel bir törende Gurak’a Nishan-e-Imtiaz madalyası verildi. Ödül, Gurak’ın Pakistan-Türkiye savunma ilişkilerini güçlendirmeye yönelik olağanüstü hizmetleri ve katkıları nedeniyle verildi.

“Turkiye, Pakistan’ın içten bir dostudur ve her iki ülke de derin kardeşlik ilişkilerinden yararlanarak karşılıklı fayda sağlamak amacıyla bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerekiyor,” dedi Cumhurbaşkanı Zardari. İki ülke arasındaki karayolu ve demiryolu bağlantısının güçlendirilerek insanlar arasındaki iletişimin daha da teşvik edilmesini istemiştir.