coindcx

Türkiye, Gazze’deki savaş nedeniyle İsrail’e işgal tehdidinde bulunuyor – Business Today

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran destekli Hisbullah örgütü ile devam eden çatışma sırasında, İsrail’e karşı askeri müdahalenin olasılığını ima ederek gerilimi artırdı. Erdoğan’ın bu yorumları, Jerusalem Post’a göre, Türkiye’nin savunma endüstrisini övdüğü ve geniş coğrafi manzarayı tartıştığı bir konuşmasında geldi.

Erdoğan, Türkiye’nin daha önce Libya ve Dağlık Karabağ’da yaptığı gibi İsrail’e müdahale etmeyi düşünebileceğini ima etti. “İsrail’in Filistin’e bu saçmalıkları yapamaması için çok güçlü olmalıyız. Dağlık Karabağ’a girdiğimiz gibi, Libya’ya girdiğimiz gibi, belki de onlara benzer bir şeyler yapabiliriz,” Erdoğan, Rize’deki hükümeti AK Parti’ye televizyonda yaptığı bir konuşmada söyledi. O, olası müdahalenin niteliğini belirtmedi.

Buna karşılık, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Erdoğan’ın açıklamalarını sert bir şekilde eleştirdi. “Erdoğan, İsrail’i tehdit ederek Saddam Hüseyin’in adımlarını izliyor. Orada ne olduğunu ve nasıl bittiğini hatırlamalı” dedi Katz, Saddam Hüseyin’in idamına dair bir fotoğrafa bağlantı göstererek X (eski adıyla Twitter) üzerinden yazdı.

Erdoğan’ın açıklamaları, İsrail ve Hisbullah arasındaki çatışmanın tırmanmasıyla birlikte geldi. Cumartesi günü, Hisbullah tarafından ateşlenen bir roket, Golan Tepeleri’ndeki Dürzü köyü Majdal Shams’a isabet ederek 12 çocuğun ölümüne neden oldu. Uluslararası toplum, daha geniş bir bölgesel çatışmaya yol açmamak için çalışıyor.

NATO üyesi olan Türkiye, IDF-Hisbullah çatışmasına doğrudan askeri müdahale konusunda pratik sınırlamalarla karşı karşıya. İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler, son Gazze çatışmasından önce iyileşmiş olsa da, Ankara Mayıs ayında İsrail’le tüm ticareti durdurarak kötüleşti.