Turkey – Certain Passengers in Transit via Istanbul Airport to Some Countries Need New E-Visa - KPMG Newsroom

Türkiye – İstanbul Havalimanı Üzerinden Transit Yapan Bazı Yolcular Yeni E-Vizeye İhtiyaç Duyabilir – KPMG Haber Alanı

Son dönemde Orta ve Latin Amerika ülkelerinden Kuzey Amerika’ya gitmek için çeşitli merkezi ve Latin Amerika ülkelerini kullanarak Türkiye üzerinden aktarma imkanlarını kullanan düzensiz göçmen sayısındaki artış nedeniyle, kabul edilen uluslararası havacılık kuralları çerçevesinde denetimler arttırılmıştır. Türk Hava Yolları (THY), Güney Amerika ülkelerine seyahat eden yolcular için Mart ayında “uçuşlara yolcu kabulü için pasaport ve vize gerekliliklerinin yanı sıra bazı ek kontrollerin uygulanabileceği” konusunda uyarıda bulunmuştur. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre bu bağlamda Dışişleri Bakanlığı, elektronik havaalanı aktarma vizesi (e-HTV) başvuru uygulamasını hayata geçirmek için gerekli hazırlıkları tamamlamıştır.

15 Nisan 2024 tarihi itibarıyla, Afganistan, Burkina Faso, Kamerun, Çad, Gine, Hindistan, Moritanya, Nepal, Somali ve Yemen vatandaşları, Meksika, Panama, Kolombiya ve Venezuela’ya seyahat edecekler ancak İstanbul Havalimanı üzerinden aktarma yapacak olanlar, elektronik havaalanı aktarma vizesi almak zorundadır. Bu yeni uygulama ile Türkiye üzerinden transit geçiş yapacak yolcuların güvenliği ve denetimleri artırılmış, uluslararası göçmenlik konusunda karşılaşılan sorunların önlenmesi hedeflenmektedir. Türkiye’nin bu adımı, uluslararası standartlara uygun olarak güvenliğini ve sınırlarını koruma çabasını yansıtmaktadır.

Elektronik havaalanı aktarma vizesi başvuru süreci, belirtilen ülkelerden seyahat edecek olan yolcular için zorunlu hale getirilmiştir. Bu vize sayesinde Türkiye’den geçiş yapacak olan yolcuların kimlikleri ve seyahat amaçları daha detaylı şekilde kontrol edilerek olası güvenlik riskleri önceden tespit edilebilecektir. Bu sayede Türkiye’nin havaalanlarında güvenlik seviyesi artacak, hava yolculuğu sırasında herhangi bir olumsuz olayın yaşanmasının önüne geçilmiş olacaktır.

Uygulamanın amacı, Türkiye’nin havaalanlarını düzensiz göçmenler ve potansiyel tehditler açısından daha güvenli bir hale getirmektir. Bu sayede ülkeye giriş ve çıkış yapan yolcuların kimlik doğrulaması daha titiz bir şekilde gerçekleştirilecek, havaalanlarında yaşanabilecek olası güvenlik problemleri önceden engellenebilecektir. Yolcuların güvenliği ve ülkenin genel güvenliği açısından gerekli adımların atılması, uluslararası standartlara uygun bir şekilde Türkiye’nin hava alanlarının güvenliğinin artırılması ve vatandaşlarının can ve mal güvenliğinin korunması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle, elektronik havaalanı aktarma vizesi başvuru uygulamasının yürürlüğe girmesi, Türkiye’nin uluslararası hava trafiğindeki güvenilirliğini ve güvenliğini artırmak için atılmış önemli bir adımdır.