Türkiye Merkez Bankası Faiz Oranlarını Açıkladı – Foreign Brief

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün faiz kararını açıklayacak.
 
Türkiye ekonomisi, ulusal para birimi Türk Lirası’nın ABD Doları ve Euro karşısında değer kaybı nedeniyle artan maliyetlerden kaynaklanan zorluklarla uzun süredir mücadele ediyor. Mevcut TCMB başkanı Hafize Gaye Erkan’ın atanmasından önce, TCMB, ultra muhafazakar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesi altında faizleri düşük tutan sıradışı ekonomi politikaları uygulamaktaydı. Ancak, TCMB’nin yeni yaklaşımı, ekonomik değer kaybını kontrol altına almayı umarak faizleri istikrarlı bir şekilde artırmaya odaklanmaktadır.
 
Bugünkü toplantıdan sonra TCMB’nin en az 250 baz puan faizleri artırmasını bekleyin. Gelecekte, TCMB, kısa ve orta vadeli faizleri dikkatlice artırmaya devam edecektir. Bu stratejinin Türk Lirası’nın değer kaybını şimdilik yavaşlatacağı muhtemeldir, ancak bu büyük ihtimalle Türkiye’nin kritik ekonomik durumuna çok az veya hiçbir etkisi olmayacaktır. Bu da Türk hükümetini ekonomik kayıpları telafi etmek için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) ciddi bir borç almaya itecektir.
 
Can Eker
Can Eker, Foreign Brief’te Yayıncı ve Analist olan ve şu anda Bighampton Üniversitesi Tarih Bölümünde doktora çalışmalarına devam eden bir araştırmacıdır. Araştırmaları genellikle 19. yüzyıldaki Balkan bağımsızlık hareketlerine odaklanmaktadır.