Türkiye maintains monetary tightening, raises interest rate to new heights - Economy Middle East

Türkiye Para Politikasını Sıkı Tutuyor, Faiz Oranlarını Yükseltiyor – Ekonomi Orta Doğu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) beklenildiği üzere ana faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5’e yükseltti. Banka, sıkı para sıkılaştırma döngüsünün “mümkün olan en kısa sürede” sona ereceğini belirtti.
Haziran ayından bu yana TCMB, repo işlemlerinde faiz oranlarını 3.400 baz puan artırmayı tercih etti. Bu karar, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ardından Merkez Bankası Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan’ın atanmasının ardından alındı. Daha önce Wall Street’te bankacılık deneyimi olan Erkan, daha geleneksel politikalara doğru önemli bir geçişin kolaylaştırılması için seçildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, son üç ayda faizleri 500 baz puan artırmaya başvurdu. Bununla birlikte, banka geçen ay sıkılaştırmanın yakında sona ereceğini belirtti.
Sıkılaştırmanın hızını yarı yarıya düşürdükten sonra, TCMB, enflasyonun azalan bir eğilim için temel oluşturmak için gereken seviyeye çok yakın olduğunu belirtti.
Enflasyon
Ayrıca, Banka enflasyonun geçen ay neredeyse yüzde 62 seviyesinden mayıs ayında yüzde 70 ila 75 arasına yükseleceğini tahmin etti. Sıkılaşmanın fiyatları dengelemesi durduğunda daha düşük bir enflasyon oranı tahmini, gelecek yılın sonuna doğru yüzde 36’ya kadar düştü.
Bu ay açıklanan resmi veriler, Türkiye’de tüketici fiyatlarında yüksek bir yıllık enflasyon oranı gösterdi. Enflasyon, Kasım ayında yüzde 61,98 seviyesindeydi. Yiyecek ve ulaşım fiyatlarının yükselmesi, beklentilerin hafif altında kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkedeki enflasyon aylık bazda yüzde 3,28 arttı.
Ayrıca, Reuters’ın son anketi, Kasım ayında yıllık enflasyonun yüzde 63’e yükselmesini, bu yılın sonuna kadar enflasyonun yüzde 67’ye yükselmesini öngördü. Ekim ayında, yıllık enflasyon üç ayın ilkinde düştü. O zaman enflasyon oranı yüzde 61,36 seviyesindeydi.
Daha fazla ekonomi haberleri için tıklayınız.