Turkey police arrest 210 at Istanbul May Day protests - Al Jazeera English

Türkiye polisi, İstanbul 1 Mayıs gösterilerinde 210 kişiyi gözaltına aldı – Al Jazeera Türkçe

İstanbul’da protestoların yasaklanmasının ardından kent genelinde 40.000’den fazla polis memuru görevlendirildi. 1 Mayıs mitinglerine izin verilmemesi üzerine, protestocuları durdurmak için gözyaşı gazı ve plastik mermi kullanan İstanbul polisi, şehrin Taksim Meydanı’na ulaşmaya çalışan protestocuları dağıttı. Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çarşamba günü 210 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mayıs’ın bir gün öncesinde yaptığı açıklamada, yıllık protestoların meydan alınmasına izin verilmeyeceği belirtilmişti.
2013’ten bu yana İstanbul’da yasaklandığından, Taksim Meydanı, Erdoğan hükümetine karşı yapılan gösterilerin odağı olduğunda erkekler tarafından yüksek metal bariyerler konulmuştu. Yerlikaya, “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Taksim Meydanı’na yürümeyi denemek ve polis memurlarımıza saldırmak için uyarılarımızı yerine getirmemeyi başaramayan İstanbul’da 210 kişi gözaltına alındı” dedi.
Sarachane bölgesinde şehir merkezindeki belediye binasına yakın bir yerde polis ile göstericiler çatıştı, AFP haber ajansı protestocuların barikatları aşmasını engellemek için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi attığını bildirdi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DISK) Genel Sekreteri Arzu Cerkezoglu, “1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama irademizi ortaya koyduk. Yasal dayanaklarımız var” dedi.
2023’te Türkiye’nin en üst anayasa mahkemesi, Taksim Meydanı’nın protestolar için kapatılmasının vatandaşların haklarını ihlal ettiğini belirledi. Meydan, 1977 yılına kadar 1 Mayıs kutlamalarının toplandığı bir yerdi, ancak en az 34 kişinin gösteriler sırasında öldürüldüğü o yıl kapatılmıştı. Yetkililer 2010’da tekrar açtı ancak 2013 protestolarının ardından tekrar kapatıldı. İstanbul’un ana yolları trafiğe kapatılırken, feribotlar ve metro trenleri dahil toplu taşıma araçları güvenlik düzenlemesi nedeniyle durduruldu. Topkapı Sarayı gibi simgeler çevrelendi.
CHP lideri Özgür Özel, İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve işçi sendikaları eşliğinde Sarachane mahallesinde toplandı. “Taksim özgür olana kadar mücadeleye devam edeceğiz,” dedi Özel. “Taksim işçilere aittir” şeklinde açıklama yaptı. Polislere seslenerek, “Bu işçiler sizin düşmanınız değil. Tek arzumuz bayram gibi kutlanmasıdır. Çatışma istemiyoruz” dedi.
Özetle, 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı’nda yapılmasına izin vermeme kararı çerçevesinde İstanbul’da güvenlik önlemleri alınırken, protestolara izin verilmemesi nedeniyle çıkan olaylarda 210 kişi gözaltına alındı. Meydanın sembolik önemi ve tarihçesi çerçevesinde tartışmalar sürerken, olayların daha fazla tırmanmaması için güvenlik güçleri sıkı önlemler almaya devam etmektedir.